Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Opcijske dionice za Podravkine top menadžere otišle u povijest

Dvije značajne novosti stigle su protekloga tjedana iz koprivničke prehrambene kompanije. Prva je ta da je za sredinu lipnja najavljena redovna godišnja skupština Podravke, na kojoj će između ostalog biti i formalno ukinute opcijske dionice visokom menadžmentu kompanije – barem ovakve kakve poznajemo. Druga je već u primjeni, a to je novo povećanje plaća, ovaj put za 13 posto bruto zaslužnim djelatnicima s visokom stručnom spremom.

Prema najavi sjednice Skupštine, dionice koje će na godišnjoj razini dobivati menadžment iz Uprave ovisit će o učinkovitosti i ostvarenju poslovnog plana, a to znači 100-postotno ispunjenje. Na dionice će imati pravo ako im mandat traje najmanje dvije godine, a koliko ih može dobiti „amenovat“ će na kraju Nadzorni odbor prema posebnom pravilu. Broj dionica dobit će tako da se pomnoži broj plaća tog razdoblja, recimo 10, to pomnoži s njegovom prosječnom bruto plaćom, recimo 70.000 kuna i podijeli s prosječnom cijenom dionice u referentnom razdoblju, neka bude 600 kuna. Prođe li ova odluka Skupštinu dioničara, član uprave u ovom bi slučaju imao pravo na „samo“ 1200 dionica.

Dakle, predsjednik uprave više neće imati pravo na čak 10.000 opcijskih dionica godišnje bez obzira na poslovne rezultate, a član uprave na 7500. Ova prava doduše moći će još uvijek ostvariti za 2021. godinu. Dodajmo i kako po novom pravilu pedeset posto takvih dionica dobit će odmah, a preostale ako dugoročno ispune poslovna očekivanja i to u roku od tri do pet godina. Također, novost je i da ih najmanje dvije godine neće smjeti prodavati. Na Skupštini u lipnju potvrdit će se i odluka o isplati dividende zbog poslovnih rezultata, i to 13 kuna po dionici, bit će imenovani i novi članovi NO-a Petar Miladin i Damir Grbavac. Također, dioničari će glasati i o godišnjem izvješću u kojem je istaknuto i koliko su u 2021. novca za svoj rad primili članovi NO-a. U samo godinu dana isplaćeno je za 10 članova bruto oko dva milijuna kuna. Najviše je dobio predsjednik NO-a Želimir Vukina, 312.362 kune.

Također, iz izvješća je vidljivo i da je od članova uprave u 2021. najmanje novca primila predsjednica Uprave Martina Dalić. Lanjske godine isplaćeno joj je 930.000 kuna bruto, dok su ostali članovi Uprave primili od 1,4 do čak 1,85 milijuna kuna s obzirom na to da su ostvarili i značajne bonuse iz prethodne godine.

Iz kompanije su protekli tjedan priopćili i kako je prošla odluka o novom povećanju primanja za radnike s visokom stručnom spremom koji su, prema unaprijed definiranim kriterijima i pravilima, prepoznati zbog iznimne radne učinkovitosti i izvrsnosti te inovativnosti i doprinosa poslovnih procesima. U Podravkinu odjelu za ljudske potencijale “detektirali” su 184 takve osobe, odnosno 30 posto na VSS poslovima. Prva isplata 13 posto veće bruto plaće bit će već u lipnju. Podravka je, podsjetimo, još prošle godine počela ciklus povećanja primanja, ponajviše onim radnicima s najmanjim plaćama. U ožujku 2020. nastavljen je rast primanja povećanjem koeficijenata učinaka za sve radnike i koeficijenata složenosti poslova. U nešto više od godine dana Podravka je uložila gotovo 60 milijuna kuna u povećanje plaća.

-Želimo dodatno nagraditi talente i visokoobrazovane stručnjake koji svakodnevno ulažu velike napore da našu kompaniju čine još uspješnijom – kazala je predsjednica Uprave Podravke, dr. sc. Martina Dalić, dok su u kompaniji naglasili kako je…

-…prilikom dodjele povećanja plaća radnicima s visokom stručnom spremom posebna pozornost obraćena na jednaku zastupljenost žena i muškaraca, čime se dodatno doprinijelo profesionalnoj jednakosti i jednakosti šansi u Podravci – naglasili su iz Starčevićeve.

Foto: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SLIJEDI PRIJAVA ZAVODU ZA SOCIJALNI RAD

Djeca na romobilu izletjela pred auto, ozlijeđena su

milinović pojačava momčad za napad na vrh

Križevčani doveli čak 10 igrača, među njima tri bivša slavenaša, Ukrajinac, Ganac…

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KRIŽEVCIMA

Auto završio na krovu, vozač i putnici odšetali s mjesta događaja. Jedan teško ozlijeđen


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati