Znanstvenici sa Sveučilišta Cranfield, u suradnji s Agencijom za standarde hrane i Vijećem za znanost i tehnologiju, otkrili su kako pomoću svjetlosne analize prepoznati je li med lažan i to bez otvaranja staklenke, piše Agroklub.
>>> Iz Turske u Hrvatsku poslane rajčice u kojima je tvar štetna za zdravlje <<<
Uzorci meda iz Ujedinjenog Kraljevstva, obogaćeni sirupima od riže i šećerne repe, testirani su neinvazivnom tehnikom Ramanove spektroskopije. Ona je prvo razvijena za farmaceutsku i sigurnosnu dijagnostiku, a pokazala se vrlo preciznom u otkrivanju šećernih sirupa u ovoj namirnici.
“Ova metoda je učinkovita, te je brz alat za identifikaciju sumnjivih uzoraka, što pomaže industriji da zaštiti potrošače i provjeri opskrbne lance”, rekla je voditeljica istaživanja dr. Marie Anastasiadia, a prenosi agroklub. Ovaj je alat prijenosan i jednostavan za implementaciju, što ga čini idealnim za ispitivanje duž opskrbnog lanca.
FOTO ilustracija