Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
križevci rješavaju pitanje jednosmjenske nastave

Otkrivamo: Nova škola primat će 560 učenika u 20 učionica

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Kako bi riješili problem provođenja jednosmjenske nastave za sve učenike osnovnoškolskog uzrasta, Grad Križevci krenuo je u izradu glavnog projekta za izgradnju nove škole. Ovo je pitanje već nekoliko puta bilo predmetom rasprave na sjednicama gradskog vijeća, a križevačka je javnost podijeljena oko toga treba li graditi novu školu ili ne. Gradska Uprava odlučila je pripremiti dokumentaciju te se prijaviti na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje nudi više od 302 milijuna eura za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole.

Prema idejnom rješenju vidljivo je da će nova škola biti sagrađena na parcelama iza Centra za reprodukciju u stočarstvu koji se nalazi u Potočkoj ulici te uz postojeće parkiralište sportske dvorane koju je do nedugo koristila OŠ Ljudevita Modeca. Sveukupni kapacitet planirane škole je 20 odjeljenja i 560 učenika.

Kako je detaljno objašnjeno, osam odjeljenja predviđeno je za 224 učenika razredne nastave dok će u 12 odjeljenja biti osigurano mjesta za 336 učenika predmetne nastave. Za potrebe izgradnje škole dvije katastarske čestice na kojima je predviđene gradnja bit će spojene u jedinstvenu građevinsku parcelu površine 24.128 prostornih metara. Na susjednoj parceli nalazi se postojeća trodijelna školska sportska dvorana koju je za potrebe održavanja nastave tjelesnog do nedavno koristila Osnovna škola Ljudevita Modeca.

– S obzirom na to da je u međuvremenu uz Osnovnu školu Ljudevita Modeca izgrađena nova školska sportska, postojeća dvorana koristit će se za potrebe održavanja nastave tjelesnog odgoja novoplanirane zgrade. Projektnim rješenjem osigurava se izravna topla veza između predmetne novog područnog osmorazrednog odjela i postojeće školske dvorane preko spojnog hodnika na 1. katu iznad postojećih izgrađenih parkirališta školske sportske dvorane koji se zadržavaju – navedeno je u idejnom rješenju.

Struktura nove zgrade

Projektnim rješenjem predviđeno je da će građevina biti podijeljena na tri dijela. Tako će učenici nižih razreda imati svoju zonu, a oni viših razreda svoju, koje će biti moguće prema potrebi povezati preko galerije na katu, odnosno knjižnicom.

Novoformirana parcela imat će priključak na javnu cestu u sjevernom uličnom

dijelu ispred postojeće školske sportske dvorane s parkiralištem. Dodatno je planiran i novi kolni ulaz u sjevernom uličnom djelu, uz glavni ulaz u školu gdje će biti stanica za školske autobuse te zona parkirališta za učitelje i ostalo radno osoblje. Postojeće parkiralište uz školsku dvoranu zadržat će se za potrebe vanjskih korisnika, posjetioca te roditelja kod posjeta školi.

Uz školu je predviđena gradnja vježbališta koje se sastoji od igrališta za mali nogomet i rukomet, dimenzija 52×32 metra, košarkaškog igrališta veličine 15×28 m te trim staze za trčanje dužine 75 i širine pet metara. Bit će tu i staze za skok u dalj, vježbalište sa spravama ili poligon s preprekama površine 504 kvadrata.

U izradu papirologije Grad Križevci uložit će 105 tisuća eura bez PDV-a, a očekuje se da će ju pribaviti do travnja 2024. godine dok bi sredstva za izgradnju, nadaju se u gradskoj Upravi, trebala biti osigurana u sklopu Poziva u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021. – 2026., otvorenog do kraja srpnja 2024. godine. Maksimalan iznos koji bi Grad, koji će ujedno biti i osnivač nove škole, mogao osigurati ovim putem je 20 milijuna eura.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KRIŽEVCIMA

Auto završio na krovu, vozač i putnici odšetali s mjesta događaja. Jedan teško ozlijeđen

MEĐIMURSKI PODUZETNIK ČEKA NOVI GUP

Garaže vile Lendvaj se uskoro ruše, zgrada i dalje na čekanju

brza intervencija đurđevačkih vatrogasaca

FOTO U Đurđevcu se zapalio automobil, gasili ga vatrogasci


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati