Rajčica je jedno od najčešćih povrća na našem stolu, no iza njezine svakodnevne prisutnosti krije se snažan učinak na zdravlje srca i krvnih žila. Glavni razlog za to je likopen, crveni biljni pigment i antioksidans koji dokazano pomaže u regulaciji masnoća u krvi te u zaštiti stanica od oštećenja.
Brojna istraživanja pokazuju da redovita konzumacija rajčice može sniziti razinu lošeg LDL kolesterola, a istodobno poduprijeti rast korisnog HDL kolesterola. Najveće količine likopena nalaze se u sortama poput San Marzana, Rome, cherry rajčica i tamnih heirloom vrsta, među kojima su poznate Black Krim i Cherokee Purple.
Zanimljivo je da se blagotvorni učinak rajčice ne iscrpljuje samo u svježem obliku. Kada se rajčica kuha ili peče, koncentracija likopena u plodu raste. To znači da umaci od rajčice, pasirani sokovi i pečene rajčice mogu imati još jači učinak na zdravlje srca. Dodavanje malo maslinova ulja dodatno pojačava apsorpciju, jer se likopen bolje otapa u masnoćama nego u vodi.
FOTO ilustracija