Navodno svaka druga osoba u Hrvatskoj ima visoke razine lošeg kolesterola u krvi. Obično je to posljedica nezdrave prehrane, prekomjerne težine, nedovoljno tjelovježbe, pušenja i učestalo ispijanje alkoholnih pića. Međutim, zdravstveni stručnjaci uočili su da proizvodi od soje mogu pomoći u rješavanju ovog problema.
Jedan od razloga zašto su te biljne namirnice korisne za kolesterol su njihove niske razine zasićenih masti. Proizvodi od soje dobra su zamjena za hranu koja je bogata zasićenim masnoćama poput mesa, punomasnog vrhnja i mliječnih proizvoda te grickalica poput čipsa. Preporuča se konzumacija oko dvije do tri porcije sojinih proizvoda dnevno. Konzumacija sojinog brašna navodno ima još bolje rezultate. Znanstvenici su istaknuli da ta namirnica smanjuje visoku razinu kolesterola za nevjerojatnih 70 posto.
Osim što je učinkovito smanjuje kolesterol dobar je izbor i za osobe oboljele od šećerne bolesti. Ova je vrsta brašna lakše probavljiva u odnosu na brašno od nekih drugih mahunarki zato što sadrži manje škroba i više jednostavnih šećera koje tijelo može brzo iskoristiti. Brašno od soje se posebno preporučuje osobama koje iz određenih razloga moraju slijediti prehranu bogatu proteinima jer sadrži puno više esencijalnih aminokiselina nego brašna od drugih vrsta mahunarki.
FOTO ilustracija