Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Misli na zdravlje

Ovaj popularni prehrambeni proizvod učinkovito snižava visoki krvni tlak, ali…

Kad vam kažu da sa suhomesnatim proizvodima, u ovom slučaju slaninom ne treba pretjerivati svakako su u pravu, no to je slučaj s bilo kojom namirnicom, bila ona zdrava ili ne zdrava. Iako ju mnogi smatraju štetnom za srce, nekoliko istraživanja je potvrdilo da slanina u sebi sadrži korisne omega-3 masne kiseline koje zapravo štite kardiovaskularni sustav.

Naime, ova mnogima omiljena namirnica, ako se konzurmira u umjerenim količinama odlična za smanjivanje tlaka i nivoa šećera u krvi, a čime pomaže u prevenciji dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog ili srčanog udara. Slanina je također bogata i kalijem koji je ključan za regulaciju krvnog tlaka, a bogat je izvor i kvalitetnih proteina koji pomažu u izgradnji mišićnog tkiva i daju vam energiju.

Ova mnogima omiljena namirncia je i dobar izvor cinka, potrebnog za dobar imunitet, rast i obnavljanje mišićnog tkiva i hormonalni balans. Sve u svemu slanina obiluje vitaminima, a sadrži 65 % preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 % niacina, 38 % vitamina B12 i 36 % cinka.

Postoje brojna istraživanja koja su dokazala da je slanina prirodni antidepresiv te da poboljšava raspoloženje i osjećaj zadovoljstva te smanjuje nivo stresa. Mnogima omiljena namirnica za zakusku bogata je i zasićenim mastima, što znači da ćete duže biti siti, a ako ste jako gladni, slobodno pojedite malo slanine i izdržati ćete od doručka do ručka ili ručka do večere. Iako se radi o vrlo ukusnoj i visokoenergetskoj mesnoj prerađevini, ne treba pretjerivati s konzumacijom slanine, a svakako da pokušajte nabaviti domaću jer se nabrojeni zdravstveni benefiti nikako ne odnose na umjetni, kupovni proizvod.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRVO JU JE ZAPEKLA DESNA STRANA GLAVE, A ONDA POČELO SUZITI OKO

VIDEO Nada (66) je doživjela moždani udar, a da toga nije bila niti svjesna

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati