Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
JESTE LI ZNALI?

Ove su jedne od najotrovnijih biljaka koje rastu u našem kraju

Svuda oko nas rastu otrovne biljke koje svojom ljepotom privlače pažnju, međutim neke od njih mogu biti pravi mamac za znatiželjne, a pogoto za djecu. Ukoliko ih krenu dirati ili čak grickati, to može biti opasno po zdravlje, a u onim najgorim slučajevima ishod može biti fatalan. Otrovno bilje iz tog razloga ne bi trebalo uzgajati na mjestima kao što su dječji vrtići, predškolski i školski objekti. Srećom, zastupljenost takvih biljaka u našem je relativno mala, ali opet postojana, piše N1.

Oleandar

Oleandar se često viđa u vrtovima i terasama što nije niti čudno obzirom da je riječ o stvarno prekrasnoj biljci odnosno cvijetu. Međutim, ova je biljka jako otrovna i može dovesti do ozbiljnog trovanja. Naime, oleandar sadrži toksine koji izazivaju poremećaje u radu srca i cirkulaciji krvi. Otrovni su korijen i listovi i gutanje samo jednog lista može biti smrtonosno.

Fikus

Fikus ima otrovan list i može izazvati iritaciju na koži, peckanje i svrbež, a ako se proguta list fikusa, može doći do peckanja u grlu i otežanog disanja.

Đurđica

Iako đurđica pretežito raste u šumama, sadi se često u vrtovima obzirom da lijepo izgleda i miriše. Međutim, cijela biljka je otrovna i ako se proguta i samo mali komadić, može doći do mučnine, vrtoglavice, bolova u trbuhu, proljeva i grčeva.

Narcis

Postoji više vrsta narcisa, no najpoznatiji je bijeli narcis. U slučaju da se proguta lukovica, dolazi do grčeva, proljeva i povraćanja, a čak i samo njuškanje može dovesti do glavobolje i mučnine.

Hortenzija

Hortenzija spada među jako otrovne biljake i vrlo brzo nakon gutanja, javlja se osip i svrab kože, mučnina, i pojačano znojenje, piše N1.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati