Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Ove otrovne biljke opasne su po život, a rastu svuda oko nas

U prirodi i vrtovima, svuda oko nas, rastu otrovne biljke koje svojom ljepotom privlače pažnju, a najgore od svega, mogu biti pravi mamac za djecu. Ukoliko ih krenu dirati ili čak grickati, to može ozbiljno ugroziti zdravlje pa čak i život djeteta. Upravo zbog toga, otrovno bilje ne treba uzgajati na mjestima kao što su dječji vrtići, predškolski i školski objekti. Ako se proguta plod ili cvijet otrovne biljke, može doći do trovanja koja bez stručne i pravovremene pomoći može dovesti čak i do smrtnog ishoda. Međutim, zastupljenost takvih biljaka je relativno mala, javlja N1.

Neke od takvih otrovnih biljaka su:

Oleandar

Oleandar se često viđa u vrtovima i terasama što nije niti čudno obzirom da je riječ o stvarno prekrasnoj biljci odnosno cvijetu. Međutim, ova je biljka jako otrovna i može dovesti do ozbiljnog trovanja. Naime, oleandar sadrži toksine koji izazivaju poremećaje u radu srca i cirkulaciji krvi. Otrovni su korijen i listovi i gutanje samo jednog lista može biti smrtonosno.

Fikus

Fikus ima otrovan list i može izazvati iritaciju na koži, peckanje i svrbež, a ako se proguta list fikusa, može doći do peckanja u grlu i otežanog disanja.

Đurđica

Iako đurđica pretežito raste u šumama, sadi se često u vrtovima obzirom da lijepo izgleda i miriše. Međutim, cijela biljka je otrovna i ako se proguta i samo mali komadić, može doći do mučnine, vrtoglavice, bolova u trbuhu, proljeva i grčeva.

Narcis

Postoji više vrsta narcisa, no najpoznatiji je bijeli narcis. U slučaju da se proguta lukovica, dolazi do grčeva, proljeva i povraćanja, a čak i samo njuškanje može dovesti do glavobolje i mučnine.

Hortenzija

Hortenzija spada među jako otrovne biljake i vrlo brzo nakon gutanja, javlja se osip i svrab kože, mučnina, i pojačano znojenje, piše N1.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati