Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
vrt

Ovo je najbolje prirodno gnojivo za vaše biljke, evo kako ga napraviti!

Kopriva je izrazito ljekovita biljka, jako je cijenjena i koristi se godinama za eko proizvodnju. Od ove se biljke mogu napraviti razna prirodna gnojiva odlična za vaš vrt, a neki čak kažu i da je prirodno gnojivo od koprive najbolje, javlja Agroklub.com. Naime, ekološka poljoprivreda gotovo je nezamisliva bez koprive jer doprinosi zdravlju biljaka i boljem urodu. Pored toga, dobra je i kao biljka susjed za većinu povrtnih kultura. Većina povrća i voća odlično reagira na tretiranje koprivom i lako usvaja tvari iz koprive, a posebno rajčica.

Ako doista pazite na svoje zdravlje kao i na prirodu onda će vas prirodno zaštitno sredstvo od koprive razveseliti jer nanosi manje štete ostalim živim organizmima nego što to rade neki drugi prirodni insekticidi. Umjesto vode iz pipe koja je puna klora i koju biljke ne vole, nastojite koristiti kišnicu, a u slučajevima kada nemate kišnice, upotrijebite odstajalu vodu. Kopriva se koristi kao gnojivo, između ostaloga i iz razloga što je bogata kalijem. Želite li u svom vrtu uzgojiti organsko voće i povrće, kopriva će biti nezamjenjiva.

Priprema tekućeg gnojiva

Tekuće gnojivo od koprive možete napraviti na dva različita načina, a osim kao gnojivo djeluje i za jačanje biljaka te kao zaštita od nametnika. Pa krenimo… Prvo pomiješajte kilogram svježe koprive, 200 g sušene koprive ubrane prije nego je procvala i 10 L vode. Prekrijte kantu ili bačvu mrežom kako bi zaštitili smjesu od ptica i ostalih životinja te ostavite na suncu.

  • Ostavite pripravak na suncu 3 – 4 dana pa ga možete koristiti kao sredstvo za prskanje, ali ga onda razrijedite vodom u omjeru 1:50. Ako ga pak koristite kao tekuće gnojivo onda ga razrijedite u omjeru 1:10, ali jako pazite da zalijevate samo tlo, a nikako zeleni dio biljke.
  • Ako ostavite pripravak 2 – 3 tjedna, možete ga koristiti kao gnojivo, ali tek kad bude spremno. Znat ćete da je gnojivo spremano kad se prestane pjeniti i posmeđi. Otopina je koncentrat koji trebate razrijediti u omjeru 1:10, a ako ste ga napravili s više koprive, onda ga razrijedite i do 1:20.

Kopriva je odlična jer prihranjuje biljke dušikom i štiti od bolesti. Pazite samo da ne koristite takav kompost za grah, grašak, luk i češnjak jer ga oni ne vole, javlja mojvrt.eu

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Songkillersi rasplesali ljubitelje dobre glazbe

VIDEO Koprivničanci se njišu u ritmu funka

VRHUNSKA ZABAVA

FOTO/VIDEO Legendarni Vatrogasci „vužgali” atmosferu u Svetoj Ani

NOVIGRADSKA GULAŠIJADA

FOTO U kuhanju gulaša natjecalo se čak 20 ekipa


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati