Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MITOVI

Ove stvari ste sigurno čuli o njemačkim mirovinama, a nisu istinite

Skoro 100.000 Hrvata prima njemačke mirovine te se ona jednima isplaćuje u Hrvatskoj, dok su drugi umirovljenici ostali u Njemačkoj. Njemačke mirovine uvijek izazivaju nekakvo divljenje, a činjenica je da u Njemačkoj živi i radi gotovo 435.000 Hrvata.

Jedan od mitova je da svi moraju raditi do 67. godine, ali to se odnosi samo na one koji su rođeni 1964. godine ili kasnije. Osobe rođene prije 1947. godine u mirovinu su mogle ići u dobi od 63 godine. Onima koji su rođeni između 1947. i 1963., postupno se povećava dob za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina. Mit je i da da žene mogu otići u mirovinu sa 60 godina. Ustvari se to odnosilo samo na žene rođene prije 1. siječnja 1952. godine koje su nakon 40. rođendana uplaćivala obvezne mirovinske doprinose dulje od 10 godina.

Nije ni baš točno da osoba može otići u mirovinu u dobi od 63 godine bez penalizacije, pod uvjetom da je 45 godina uplaćivala doprinose. Dob za odlazak u mirovinu ovisi o već spomenutom kliznom limitu između 63 i 65 godina, ovisno o godini rođenja. Ove godine, dob za umirovljenje je postavljena na 65 godina i 10, odnosno 11 mjeseci, ovisno o tome je li netko rođen 1956. ili 1957. godine. Netočno je i da penalizacija zbog prijevremenog umirovljenja prestane kad osoba ostvari pravo na redovitu starosnu mirovinu jer penalizacija od 0,3 posto po svakom mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu vrijedi doživotno za sve, osim za osobe s teškim invaliditetom i “posebno dugotrajne osiguranike”, odnosno osobe koje su skupile 45 ili više godina staža.

Puno ljudi smatra da se u Njemačkoj mirovina stječe automatski, odnosno da sustav sam zna kad će netko navršiti 65 godina te ga automatski poslati u mirovinu. Međutim, nije tako, već kao i drugdje, potrebno je podnijeti zahtjev za isplatom mirovine. No, posebno je važno to učiniti na vrijeme, a najkasnije tri mjeseca prije željenog datuma odlaska u mirovinu.

Mir posebno raširen na ovim prostorima je i to da su posljednje godine staža prije mirovine najbitnije za njen iznos. Kod nas se ranije izračun mirovina temeljio na 10 najboljih godina, odnosno onih s najvišim uplaćenim doprinosima. U Njemačkoj visina mirovine ne ovisi o uplatama doprinosa tijekom zadnjih nekoliko godina rada, već se određuje iz cjelokupnog staža. No, posebno visok porast iznosa mirovine je moguć ako je osiguranik dobivao najveće plaće u godinama prije umirovljenja, piše Fenix magazin

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POZITIVNI TRENDOVI TRŽIŠTA RADA U NAŠOJ ŽUPANIJI

Snažno porasla potreba za radnicima, nezaposlenost pala

Proslava dana općine Sveti Đurđ i blagdana Sv. Juraja

FOTO/VIDEO Načelnik Jany: Širimo vrtić, gradimo Dom za starije i imamo najbolje vatrogasce u županiji

analiza izbornih rezultata u našoj županiji

Jakšić bi mogao postati novi šef SDP-a, a HDZ nakon Gregura opet imati župana

prijevara u tijeku

Porezna uprava upravo objavila važno upozorenje za sve građane

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

RASPISAN NATJEČAJ ZA SANACIJU TRAVNJAKA

Još dvije utakmice i hibrid odlazi u povijest. Za Slaven je bio vrlo nesretan zadnjih godina…


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati