Postoje prehrambeni proizvodi kod kojih treba biti posebno oprezan kako biste izbjegli potencijalne zdravstvene probleme, piše Fenix magazin.
1. Krumpir
Kuhani krumpir nikada ne smijete ostaviti na sobnoj temperaturi jer je podložan razvoju bakterije poput Clostridium botulinum. Tko ih takve jede, riskira trovanje hranom. Kuhani krumpir treba što prije staviti u hladnjak ako ga želite jesti sljedeći dan.
2. Riža
Ako se čuva na sobnoj temperaturi, u riži se mogu razviti bakterije poput Bacillus cereus, koja predstavlja značajan rizik za zdravlje.
3. Gljive
Već pripremljene gljive treba konzumirati što prije, a ostatke se moraju čuvati isključivo u hladnjaku i to najviše jedan dan. Na sobnoj temperaturi mogu ispuštati toksine, dok ponovno zagrijavanje mijenja strukturu njihovih proteina, čineći ih štetnima.
4. Jaja
Bilo kako pripremljena jaja ne biste trebali ponovno zagrijati jer na taj način dolazi do promjena u bjelančevinama, što može uzrokovati probavne smetnje.
5. Piletina
Podgrijavanje nije preporučljivo zbog visokog sadržaja proteina koji zagrijavanjem mijenjaju strukturu, što može izazvati ozbiljne gastrointestinalne probleme.
6. Celer, luk i cikla
Iako je uobičajeno podgrijavanje juha, treba biti oprezan jer zagrijavanjem dolazi do oslobađanja nitrata, koji se pretvaraju u nitrite. Višekratnim zagrijavanjem mogu se čak formirati kancerogene tvari, piše Fenix magazin.
7. Ulja
Neka ulja, poput onih od lješnjaka, oraha, sjemenki grožđa ili avokada, imaju kratak rok trajanja i nisu stabilna na visokim temperaturama. Zagrijavanjem ovih ulja mogu se stvoriti transmasti, koje su štetne za zdravlje.
FOTO ilustracija