Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DOPUŠTENA PREKORAČENJA

Ovi se građani do kraja mjeseca moraju javiti svojoj banci

Banke od 30. lipnja više neće automatski omogućavati prešutna prekoračenja na tekućim računima. Korisnici prešutnog ograničenja više neće moći koristiti prešutni minus, a ako nisu prešli na dopušteno prekoračenje, morat će vratiti iskorišteni minus banci. Banke će im omogućiti otplatu u minimalno 12 rata pri čemu kamatna stopa neće biti viša od one koja se primjenjuje na dopuštena prekoračenja, piše Index.

Oni koji to još do sada nisu učinili, a žele ugovoriti dopušteno prekoračenje kako bi mogli nastaviti koristiti minus, trebaju se javiti svojim bankama do kraja lipnja. 

Dopušteno prekoračenje građani od banke mogu zatražiti i nakon 30. lipnja, no od tog datuma više neće imati na raspolaganju dosadašnji prešutni minus. Banke mogu odobravati prešutni minus i nakon ovog roka, no samo do iznosa jedne plaće i mirovine, a kamatna stopa može biti viša od one za dopuštena prekoračenja jer se na prešutna prekoračenja više neće primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope. 

Banke su od lipnja prošle godine građanima koji su imali odobrene prešutne minuse slale ponude za ugovaranje dopuštenog prekoračenja u istom iznosu u kojem im je odobreno postojeće prešutno prekoračenje. Do kraja ožujka 2024. godine, od ukupno 1.7 milijun potrošača koji su dobili ponude banaka nešto više od 560 tisuća se odazvalo pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje, posljednji su podaci HNB-a, prenosi Index.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SVAKI DAN PROVODI RADNO

VIDEO Marica (91) prkosi svojim godinama: “Na životu me drži moja motika”

U POVODU BLAGDANA SVETOG VIDA

FOTO Župnik Benjak blagoslovio bicikle i bicikliste

KORISNE INFORMACIJE

Evo koliko bi dugo trebali čuvati plaćene račune

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je jedna od najljepših biljaka na svijetu, ali i najljekovitijih

MISLI NA ZDRAVLJE

Mnogima omiljena namirnica ustvari je vrlo zdrava: Prirodni je antidepresiv, snižava krvni tlak i nivo šećera u krvi

svjetski dan darivatelja krvi

FOTO/VIDEO Šibenčanin Tomislav stotu dozu krvi darovao u koprivničkoj bolnici nazvanoj po njegovom pradjedu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati