Pitanje koje se uvijek vrti je kako smanjiti loš, a povećati dobar kolesterol? Najbolje bi bilo izbjeći lijekove i razne dodatke prehrani i u svoj jelovnik uvrstiti što više zdravih namirnica kako bi postigli prirodnu ravnotežu između dobrog i lošeg kolesterola.
Ljudi s povišenim lošim kolesterolom imaju veći od srčanih oboljenja pa je stoga važno poduzeti korake kako bi ga se svelo na prihvatljivu razinu. Ako je razina kolesterola visoka, jedna od mogućnosti je piti lijekovi i dodatke prehrani koji smanjuju kolesterol. Međutim, drugo i bolje rješenje su promjene u stilu života: smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu, vježbati, prehrambene promjene koje smanjuju prisutnost namirnica s viškom kolesterola. Postoji mnogo namirnica koje snižavaju kolesterol, ali ove glase kao najbolje:
RIBA
Nemasna riba značajno smanjuje razine lošeg kolesterola. Riba kao što je losos, sardine i tuna imaju visoki postotak omega 3 masnih kiselina, koje smanjuju razinu triglicerida.
ZOB I JEČAM
Zobena hrana jedna je od najboljih preporuka kad je u pitanju zdravlje srca, no tu su i druge žitarice, kao što je ječam… Pune su vlakana, a to vas drži sitim duže vrijeme i smanjuje potrebu da posegnete za novim obrokom. Topljiva vlakna smanjuju razinu kolesterola koju smo apsorbirali.
ORAŠASTI PLODOVI
Mnoge studije dokazale su da svi orašasti plodovi pomaže kod smanjenja razina lošeg kolesterola, ali nemojte pretjerivati s količinama i raspršite ih po salati, dodajte u smoothie ili jogurt.
JABUKE
Jabuka sadrži oko četiri grama vlakana koja smanjuju loš kolesterol, a kaže se da vas jedna jabuka dnevno može poštedjeti odlazaka kardiologu.
MASLINOVO ULJE
Bilo bi dobro zamijeniti zasićene masnoće koje nalazimo u maslacu nezasićenima u uljima jer na taj način možete smanjiti kolesterol, a korištenje maslinovog ulja ujedno podiže i razine dobrog kolesterola.
JAGODE
Jagode su pune vlakana koja pomažu smanjiti loš kolesterol, a jedna jer studija utvrdila da obogaćenje prehrane za zdravlje srca jagodama ima isti učinak kao da jedete žitarice.
AGRUMI
Svi agrumi obiluju pektinom, a dodatna vlakna u vašoj prehrani smanjit će visoki krvni tlak, a to je za vaše srce odlično.
SOJA
Soja je odličan ivor proteina, a ipak ne sadrži kolesterol, kao namirnice životinjskog porijekla. Ipak, nije baš tako moćan eliminator kolesterola kao što se donedavno mislilo jer učestalo konzumiranje soje može smanjiti njegovu razinu za maksimalno desetak posto.
GRAH I LEĆA
Odličan su izvor vlakana, koja stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju kolesterol. Ako jedete 2000 do 2500 kalorija dnevno, nastojte jesti šalicu i pol do dvije šalice grahorica tjedno.
VINO
Umjerena konzumacija alkohola koristi organizmu zato što povremena čašica vina povećava razinu dobrog kolesterola, a crvno vino može biti jako korisno, jer je bogato antioksidansima, koji smanjuju razine lošeg kolesterola.
FOTO: Podravski list/ilustracija