Nakon soje, leća je namirnica s najvećim udjelom proteina u svom sastavu zbog čega ima važnu ulogu u prehrani. Mahunarka je koja obiluje vlaknima i folnom kiselinom, što je odlično za srce, mozak i zdravu probavu. Vlakna pomažu sporom otpuštanju glukoze pa je dobra za osjećaj sitosti, odnosno za sprječavanje prejedanja. Osim toga, može poboljšati vaš metabolizam i može smanjiti masne naslage pogotovo u zoni trbuha.
Jedna šalica kuhane leće ima oko 230 kalorija te je među najboljim biljnim izvorima magnezija, kalija, cinka, kalcija i bakra. U slučaju da ne jedete često mahunarke, počnite sa malim porcijama kako biste izbjegli nadutost. Između smeđe, zelene, crvene i žute leće nema velike razlike što se tiće nutrijenata, a razlikuju se samo po sastavu pojedinih biološki aktivnih komponenti. Sve vrste leće sadrže polifenole, fitosterole i saponine, koji imaju pozitivan uticaj na zdravlje, piše B92.