Mnogima omiljena vrsta mesa je upravo piletina koja se može pripremati na bezbroj različitih načina, ali pojedini načini pripreme opasni su po zdravlje i mogu dovesti do trovanja hranom.
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procjenjuje da je Salmonella uzrok najvećeg broja bolesti koje se prenose hranom, a piletina je meso koje može biti kontaminirano ovom bakterijom. U prosječnoj trgovini mješovitom robom, otprilike 1 od svakih 25 pakiranja piletine je kontaminirano salmonelom, pokazalo je izvješće američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) iz 2018, prenosi N1. Pojedete li piletinu koja nije dovoljno termički obrađena, odnosno skuhana, možete se otrovati hranom.
Novo izvješće Centra za kontrolu i prevenciju bolesti otkrilo je da priprema različitih vrste piletine doprinosi širenju bolesti koje se prenose hranom, a poseban ostvrt stavljen je na smrznute punjene pileće proizvode koji su više puta bili uključeni u epidemije salmonele.
Sirova piletina i smrznuti punjeni pileći proizvodi kao što je recimo popularni cordon bleu, mora se kuhati tako da unutarnja temperatura dosegne 70°C kako bi se ubile bakterije koje se prenose hranom kao što je salmonella. Također, smrznute pileće proizvode nije dobro pripremati u mikrovalnoj jer je ta metoda pripreme piletine povijesno povezana s izbijanjima najvećih žarišta bolesti koje se prenose hranom, stoji u izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi N1.
– Studije pokazuju da mikrovalne pećnice, friteze i tosteri nedosljedno zagrijavaju smrznutu punjenu piletinu ili smrznutu sirovu pohanu piletinu, navode iz CDC-a.
FOTO ilustracija