Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najopasniji način pripreme mesa, možete se otrovati

Mnogima omiljena vrsta mesa je upravo piletina koja se može pripremati na bezbroj različitih načina, ali pojedini načini pripreme opasni su po zdravlje i mogu dovesti do trovanja hranom.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procjenjuje da je Salmonella uzrok najvećeg broja bolesti koje se prenose hranom, a piletina je meso koje može biti kontaminirano ovom bakterijom. U prosječnoj trgovini mješovitom robom, otprilike 1 od svakih 25 pakiranja piletine je kontaminirano salmonelom, pokazalo je izvješće američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) iz 2018, prenosi N1. Pojedete li piletinu koja nije dovoljno termički obrađena, odnosno skuhana, možete se otrovati hranom.

Novo izvješće Centra za kontrolu i prevenciju bolesti otkrilo je da priprema različitih vrste piletine doprinosi širenju bolesti koje se prenose hranom, a poseban ostvrt stavljen je na smrznute punjene pileće proizvode koji su više puta bili uključeni u epidemije salmonele.

Sirova piletina i smrznuti punjeni pileći proizvodi kao što je recimo popularni cordon bleu, mora se kuhati tako da unutarnja temperatura dosegne 70°C kako bi se ubile bakterije koje se prenose hranom kao što je salmonella. Također, smrznute pileće proizvode nije dobro pripremati u mikrovalnoj jer je ta metoda pripreme piletine povijesno povezana s izbijanjima najvećih žarišta bolesti koje se prenose hranom, stoji u izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi N1.

– Studije pokazuju da mikrovalne pećnice, friteze i tosteri nedosljedno zagrijavaju smrznutu punjenu piletinu ili smrznutu sirovu pohanu piletinu, navode iz CDC-a.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRVO JU JE ZAPEKLA DESNA STRANA GLAVE, A ONDA POČELO SUZITI OKO

VIDEO Nada (66) je doživjela moždani udar, a da toga nije bila niti svjesna

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati