Rak debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj i godišnje od njega u prosjeku oboli 3600 ljudi, piše Index.hr. Prema procjenama Europske komisije za zemlje članice EU, stope incidencije kolorektalnog raka najviše su u Slovačkoj, Danskoj, Mađarskoj i Nizozemskoj, dok je mortalitet najviši u zemljama istočne Europe. Hrvatska se nalazi na 9. mjestu po pojavnosti raka debelog crijeva, a na visokom 2. mjestu po smrtnosti, podaci su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2023. godine.
Nezdrava i neuravnotežena prehrana jedan od glavnih uzročnika rizika za rak debelog crijeva, ali postoji mnogo prehrambenih proizvoda koje možemo uključiti u svakodnevnu prehranu, a koje pridonose smanjenju rizika od oboljenja. Dijetetičari tvrde da konzumacija ovih namirnica može smanjiti rizik od raka debelog crijeva:
- grah
- mahunarke
- bobičasto voće
- orašasti plodovi
- mrkva
- špinat
- brokula, piše Index.hr
FOTO ilustracija