Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Rak debelog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj: Evo koje namirnice mogu smanjiti rizik od oboljenja

Rak debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj i godišnje od njega u prosjeku oboli 3600 ljudi, piše Index.hr. Prema procjenama Europske komisije za zemlje članice EU, stope incidencije kolorektalnog raka najviše su u Slovačkoj, Danskoj, Mađarskoj i Nizozemskoj, dok je mortalitet najviši u zemljama istočne Europe. Hrvatska se nalazi na 9. mjestu po pojavnosti raka debelog crijeva, a na visokom 2. mjestu po smrtnosti, podaci su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2023. godine.

Nezdrava i neuravnotežena prehrana jedan od glavnih uzročnika rizika za rak debelog crijeva, ali postoji mnogo prehrambenih proizvoda koje možemo uključiti u svakodnevnu prehranu, a koje pridonose smanjenju rizika od oboljenja. Dijetetičari tvrde da konzumacija ovih namirnica može smanjiti rizik od raka debelog crijeva:

  • grah
  • mahunarke
  • bobičasto voće
  • orašasti plodovi
  • mrkva
  • špinat
  • brokula, piše Index.hr

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Završio turnir županijskih klubova

FOTO Euri i pehari otišli prema Drnju i Starigradu, feštat će se noćas i u Herešinu

Cesta zatvorena za sav promet

UPRAVO Teška prometna nesreća, poginula jedna osoba

Sutra premijera novog travnjaka

FOTO Pogledajte nove dresove Slavena, drugačiji su od onog na što smo navikli


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati