Španjolska nutricionistička zaklada opisala je zdravstvene dobrobiti različitih vrsta kruha, uz naglasak da je raženi kruh može biti posebno koristan piše Express, a prenosi N1.
On ima niski udjel masti, odnoso 3,3 grama na 100 grama što ga čini korisnim za one koji žele smršavjeti ili smanjiti unos kalorija. Pored toga, njegov vlaknasti sadržaj pomaže da se osjećamo siti i poboljšava probavu. Također pomaže u snižavanju razine “lošeg” kolesterola. Bogat je fosforom koji jača kosti i zube, sadrži minerale poput željeza, kalcija, selena i natrija, uz zdrave masne kiseline.
Raženi kvasac omogućuje mikroorganizmima u crijevima da reguliraju razinu šećera u krvi, otkrili su i da kod konzumacije raženog kruha razina šećera u krvi opada sporije, što je vrlo pozitivno za naše zdravlje. Stoga, zdravstveni stručnjaci preporučuju raženi kruh kao prikladan dodatak prehrani za mršavljenje, savjetujući da ga se može jesti svaki dan, ali u umjerenim količinama.
FOTO ilustracija