Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
JUČER OBJAVILA EUROPSKA KOMISIJA

Ovo je popis svih kritičnih lijekova, cilj EU je izbjeći njihovu nestašicu

Europska komisija jučer je zajedno s Europskom agencijom za lijekove i mrežom ravnatelja agencija za lijekove država članica objavila prvi Unijin popis kritičnih lijekova. Ta objava nadovezuje se na obvezu koja je preuzeta u Komunikaciji Komisije o rješavanju problema nestašice lijekova u EU-u da se ubrza izrada tog popisa, prvotno najavljenog u prijedlogu reforme zakonodavstva EU-a o lijekovima. To je važan dio nastojanja Europske unije u okviru europske zdravstvene unije da se pacijentima osiguraju potrebni lijekovi poticanjem sigurnosti opskrbe kritičnim lijekovima i sprečavanjem pojave nestašica.

Lijek se navodi kao kritičan ako je ključan za osiguravanje kontinuiteta skrbi, pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi i jamčenje visoke razine zaštite javnog zdravlja u Europi. Prvi Unijin popis kritičnih lijekova sadržava više od 200 djelatnih tvari koje se upotrebljavaju u lijekovima za humanu primjenu i smatraju ključnima u Europskoj uniji odnosno Europskom gospodarskom prostoru.

“Uvrštenje lijeka na taj popis nije pokazatelj da je vjerojatno da će u bliskoj budućnosti doći do njegove nestašice. Ono znači da je od ključne važnosti izbjeći nestašice tih konkretnih lijekova jer bi njihova nedostupnost mogla znatno naštetiti pacijentima i prouzročiti značajne poteškoće za zdravstvene sustave”, navode na službenim stranicama Europske komisije.

Unijin popis kritičnih lijekova revidirat će se svake godine, a dostupan je na ovom LINKU.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ISPIT ODRŽAN U VATROGASNOM DOMU U PITOMAČI

Vatrogasne zajednice dviju općina imaju 18 novih osposobljenih vatrogasaca

U PRORAČUNU PREDVIĐENO 40 TISUĆA EURA

Podravska općina sufinancira kupnju i uređenje nekretnina

doslovno se nalaze u škripcu

Udruge nemaju adekvatne prostore i za to krive Grad

đurđevački limitator

Lepo je biti penzioner!

TRANSFERA K'O U PRIČI, TUCAKOVIĆ OSTAO BEZ STOPERA LISJAKA I PETIKE

“Sin vjetra” u Koprivnici, Križevčani s osam novih lica kreću u obranu prvog mjesta

PRIJEVARA U TIJEKU

Konzum objavio važno upozorenje za sve građane

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati