Po sadržaju vitamina C, kiwi je daleko ispred recimo naranče i ananasa. Pored toga, bogat je vlaknima koja su ključna za zdravlje probave, a sadrži i enzim aktinidin koji pomaže u poboljšanju ovog važnog procesa u tijelu. Jedno istraživanje u kojemu su sudjelovali odrasli ljudi sa kroničnim zatvorom pokazalo je da su nakon mjesec dana konzumacije dva kiwija dnevno, imali oko 23 posto manje problema s probavom.
U pravilu se smatra da ljudi imaju zatvor kada manje od tri puta tjedno obavljaju veliku nuždu. Ovaj problem je veoma čest i smatra se da više od 40 milijuna ljudi u cijelom svijetu pati od istog, kao i da se on češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Kako bi ga izbjegli, važno je da vaša prehrana bude izbalansirana i raznolika.
Par savjeta… Ako imate zatvor, izbjegavajte mliječne proizvode kako ne biste osjećali nadutost. Nadalje, masti se probavljaju duže nego voće i povrće pa ako imate zatvor, izbjegavajte namirnice koje su pržene u ulju ili na maslacu.
FOTO ilustracija