Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
raspisat će se važan natječaj za općine u sklopu it mehanizma

Ovog ljeta gradit će se pješačke staze vrijedne dva milijuna eura

Ovih dana očekuje se poziv za projekte koji će se realizirati putem ITU mehanizma, što znači početak realizacije tri velika projekta Grada Koprivnice. I općine će ovim projektom vrlo vjerojatno uspjeti izgraditi pješačko-biciklističke staze, a upravo se i nadolazeći poziv Ministarstva regionalnog razvoja naslanja na prometno povezivanje. Tako da će u sljedećim mjesecima na području osam općina vrlo vjerojatno doći do najveće simultane izgradnje pješačko-biciklističkih staza. Neke od tih staza od vitalne su važnosti, jer će prolaziti pokraj državnih prometnica s izuzetno intenzivnim prometom.

Tako će biti izgrađena pješačko-biciklistička staza od mosta Gliboki u Drnju do kraja Botova, što bi značilo da će općina Drnje tada imati stazu u cijeloj duljini ove izrazito premetne državne ceste. Nešto slično dogodit će se i u Đelekovcu, gdje bi se staza napravila u ulici Pavla Kvakana, što znači od rotora u smjeru Koprivnice sve do izlaz iz mjesta. Isto tako doznajemo da bi se stazom povezali Peteranec i Sigetec. Gradilo bi se i u Hlebinama, gdje bi se pješačka staza napravila u Ulici bana Jelačića. Tamo se također radi o vrlo prometnoj županijskoj prometnici. U općini Koprivnički Ivanec, koja je već daleko odmakla u izgradnji staza, izgradila bi se ona između Kunovca do Botinovca.

No nije sve bez problema, a na njih su naišli na području općine Sokolovac, koja je kandidirala projekt staze od Velike Mučne do Donjara. Kako kaže načelnik, naletjeli su na probleme i nesuglasice sa županijskim Upravnim odjelom za prostorno uređenje.

– Napravili smo projekt u smislu da se radi o jednostavnoj građevini, što znači da za taj projekt ne treba građevinska dozvola, no u županijskom uredu kažu da treba. Vidio sam primjere staza izvan naše županije gdje su se izgradile takve staze u statusu jednostavne građevine. Izgleda da za nas postoje posebni propisi – naveo je Vlado Bakšaj, načelnik općine Sokolovac. Građevinsku dozvolu čekaju i u Koprivničkim Bregima.

Oni bi staze radili od Koprivničkih Bregi do Glogovca sve do područne škole, ali i u ulici Vladimira Nazora u Bregima.

– Nadamo se da ćemo građevinsku dozvolu dobiti na vrijeme. Projekt izgradnje staze od Koprivničkih Bregi do Glogovca posebno je zahtjevan. On prelazi državnu cestu i prugu, a ako bi to uspjeli riješiti, to bi bilo od neizmjerne vrijednosti za našu općinu – naveo je Mato Kuzminski, načelnik općine Koprivnički Bregi.

U Novigradu Podravskom radila bi se staza pokraj županijske ceste u ulici Blaža Mađera. Radi se o prometnici koje ide u smjeru Javorovca, odnosno Bjelovara. Kako neslužbeno doznajemo, u prvom pozivu osigurano je dva milijuna eura za prometno povezivanje i tim će se proračunom financirat projekti koji će imati najviše bodova, a bodovat će se pripremljenost projekta, razvijenost općina (što je manja razvijenost, više je bodova), ali i činjenica pokraj kakve vrste prometnice ide staza, a tu bi državne ceste imale prednost. Što se tiče samog projekta ITU, vrijedan je više od 18 milijuna eura i velika većina tog novca otići će na tri kapitalna projekta grada Koprivnice, a sufinancirati se može do maksimalnih 85 posto. Radi se o unapređenju sustava javnog prijevoza na urbanom području Koprivnica, što pak znači proširenje javnih prijevoza Busko i Bicko, a od tog bi projekta trebale profitirati i općine, jer bi se autobusni javni prijevoz na pogon sa zelenom energijom trebao proširiti i na općine koje sudjeluju u projektu u smislu uspostavljanja linijskog prijevoza.

Također, radi se Znanstveno-inovacijskom parku Koprivnica te građenju i opremanje kompleksa tržnice i polivalentnog centra. Što se tiče ovih projekata, njima je osigurano izravno financiranje, dok će se za staze raspisati natječaji. Za sada je jedno sigurno, realizirat će se spomenuta tri projekta, raspisat će se natječaji za pješačko-biciklističke staze, a za ostalo će se natječaji raspisati ako novca ostane.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ŽUPANIJSKI FESTIVAL ŽENA IZ RURALNIH PODRUČJA

Svoje posebnosti i hobije će predstaviti 13 žena

MISLI NA ZDRAVLJE

Kažu da je ova voćka razlog zašto najzdraviji ljudi na svijetu ne znaju za rak i žive sto godina

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na ortopedsko ili drugo pomagalo

TEŽAK sudar sinoć na Podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Strašna prometna nesreća prilikom izvanrednog prijevoza. Vozač (44) teško ozlijeđen

radi se novi plinovod u dužini 320 metara

FOTO Tek asfaltiranu ulicu već raskopali, stanari u nevjerici

PROMETNA NESREĆA KOD SOKOLOVCA

Sudarila se dva vozila, ozlijeđen 46-godišnjak


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati