Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SAVJETI KOJI ĆE VAM USKORO TREBATI

Par kapi ove tekućine dovoljno je da spasi vaše biljke od raznih bolesti

Jod je vrlo jak antiseptik koji je u stanju uništiti razne bakterije, gljivice i druge uzročnike infekcija i upala kod ljudi. No, ljudi ga već godinama primjenjuju da bi uspješno izliječili i svoje biljke od raznih bolesti, piše Kuhinja i zdravlje.

PLAMENJAČA

Da bi spriječili plamenjaču na rajčici potrebno je napraviti sljedeću tekućinu: 9 litara vode pomiješajte sa litrom sirutke i dodajte još 2 ml farmaceutskog joda (5%-tna otopina). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovom tekućinom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.

Pepelnica

Tekućina na bazi joda odlično suzbija pepelnicu koja izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obolijevaju krastavci, tikvice i bundeve.

Ukoliko primijetite prve znakove ove bolesti počnite tretirati usjeve s tekućinom 9 litara vode, 1 l sirtuke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Budete li uporni, možete se u potpunosti osloboditi ove bolesti. Čak i ako nema znakova pepelnice, prskajte krastavce ovom tekućinom svakih 10 do 12 dana.

Krastavci

Napravite tekućinu od 10 litara vode i 1 ml farmaceutskog joda pa njime tretirajte korijen krastavca i spriječite truljenje koje je neizbježno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte litrom ove tekućine, možete tretirati njime i tikvice, s tim što možete na 10 l vode dodati čak 5 ml joda.

Kupus

Kupus voli jod, a da bi kupus bio zdrav zalijevajte ga tekućinom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom tekućine.

Jabuke

Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate tekućinom spravljenom od 10 l vode i 10 ml joda. Prska se list i plod i to 10 dana prije berbe.

Moglo bi vas zanimati…

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DRSKA KRAĐA USRED BIJELOG DANA

VIDEO Bračni par Vrbanić jedna obična šetnja koštala je nekoliko tisuća eura

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad dvojicom lopova

Priključili se plastičnim crijevom na cjevovod i krali plinski kondenzat

OMILJENO MJESTO OVOG UMIROVLJENIKA SU GORICE U KOZAREVCU

VIDEO Franjo (83): “Orežem dva reda loze pa na gemišt, a ženi složim bambus!”

RADOVI U KLOŠTRU PODRAVSKOM IDU JAKO DOBRO

Plan je da tržnica proradi kroz godinu dana

JESTE LI ZNALI?

Stavite ovaj začin na krpelja i sam će pobjeći

rezultati poslovanja za 2023. godinu

Podravka ostvarila rekordnu dobit. Martina Dalić: Plaće radnika u tri su godine rasle za 52 posto

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati