Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"rad je danas najveći trošak i ulaganje"

Pekari najavili podizanje cijena proizvoda, Podravci još o tome ne razmišljaju

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Pojedini pekari na nacionalnoj su televiziji ovih dana najavili podizanje cijena kruha i pekarskih proizvoda uz obrazloženje da trenutne cijene nisu održive. Ministar gospodarstva Davor Filipović na te je najave kazao kako nema opravdanog razloga za poskupljenjem.

– Ja ne vidim da su nekakvi inputi porasli o kojima oni govore – poručio je Filipović.
Podravski pekari trenutno ne razmišljaju o podizanju cijena. Potvrdili su nam to u tri naše lokalne pekare.

– Za sada ne bi trebalo doći do toga. Nemamo razloga, osim ako netko više nema prostora za povećanje plaća, to je jedini povod takvom načinu razmišljanja. Oni koji su kao razloge poskupljenju naveli skuplje brašno, aditive i energente to nikako ne mogu opravdati – govori Dejan Zrinski, vlasnik pekare koji je u biznisu s kruhom već 15 godina.

Kako pojašnjava, ova će poslovna godina ostati zabilježena po znatno većim ulaganjima u radnike. Upravo je to povećanje plaća kako bi radnike učinili sretnima i iste zadržali donijelo veće troškove.

– Postavlja se pitanje da li ti u toj kalkulaciji imaš prostora i ideš svjesno na uštrb svoje zarade, hoće li ona biti minimalna ili čak nikakva. Inputi za sad ne bi trebali utjecati na poskupljenje. Zadnje podizanje cijena kod nas je bilo početkom godine, kad smo se usklađivali s eurom. Nakon tog formiranja cijene nismo dizali – pojašnjava ovaj koprivnički poduzetnik te nastavlja s objašnjenjem kako je struja koju troše sufinancirana od države, a cijena plina je zacementirana i neće se mijenjati do proljeća. Prema njegovim saznanjima, doduše neslužbenim, čak postoji mogućnost da brašno pojeftini.

– Imam ugovor s Podravkom. Koliko znam, oni ne namjeravaju dizati cijene, po tom sam pitanju miran. Rad je danas najveći trošak i najveće ulaganje. Istovremeno traje prava bitka za ljude. Mi uvijek pokušavamo dati najbolje, radnicima moraš pokazati da ih vrednuješ. Kaj se bude desilo za tjedan, dva, mjesec dana s obzirom na to da živimo u ludim vremenima, ne možemo znati, ali u ovom trenutku nema govora o povećanju cijena – kaže Zrinski, koji u svojoj pekari zapošljava 16 radnika.

Istu priču potvrdili su nam i u koprivničkoj pekari Hadun iza koje je 20 godina iskustva u proizvodnji kruha i pekarskih proizvoda. Vlasnica Ksenija Hadun – Radiković potvrđuje da cijene neće mijenjati. Troškovi su im također porasli zbog povećanja plaća za njihovih 25 radnika, no to neće uzrokovati promjenu njihove cijene kruha do daljnjega. Iz pekare Dergez poručili su kako trenutno ne razmišljaju o povećanju cijena, no s obzirom na to da je s novom godinom najavljeno dizanje minimalne plaće, pitanje je do kad će moći trpjeti nove uvećane troškove.

– Energija nam je poskupjela 20 posto jer smo potrošili onaj subvencionirani dio. No, repromaterijal je trenutno, za razliku od situacije pred godinu dana kada su rast cijene pšenice i inflacija utjecali na poskupljenje, stabilan. Radnik će uskoro koštati još više, no morat ćemo poduzeti sve da bi ih zadržali. Srećom, još uvijek se uspijevamo pokriti s lokalnom radnom snagom u koju ulažemo i osposobljavamo ih za rad u našoj proizvodnji. Borba za opstanak je neprekidna, nažalost, hrvatski potrošači već sad kupuju pekarske proizvode po europskim cijenama – poručili su iz Podravskih Sesveta, gdje je sjedište ove pekarske tvrtke.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

FOTO/VIDEO

Franović: Moja oaza vidljiva je iz svemira, temperatura nikad nije iznad 28 stupnjeva!

IZGLASAN PRORAČUN GRADA LUDBREGA

Za oporbu proračun nije razvojan, gradonačelnik Bilić tvrdi da je odlično balansiran

manifestacija najtoplija srcu

Sve je spremno za advent u Križevcima koji počinje već ovaj petak

Neka se djeca još uvijek znaju igrati bez mobitela

FOTO/VIDEO Kreativni klinci iz Prugovca od pijeska izgradili mini farmu

VELIKA DVORANA BILA JE ISPUNJENA

Svečanim koncertom HPD „Kalnik“ obilježio 123 godine djelovanja

za svaku pohvalu

Podravska općina stipendira 64 studenta, mjesečno dobivaju čak 120 eura

Upišite pojam koji želite pretraživati