Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Perok: Povećanje broja djece dokaz je uspjeha svih mjera kojima Općina pomaže mladim obiteljima

Općina Virje brojnim je manifestacijama obilježila Dan općine i blagdan nebeskog zaštitnika, svetog Martina. Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je prilika za osvrt na ostvarene i planirane projekte. Mirko Perok, načelnik Općine, istaknuo je kako je realizirano i trenutno je u realizaciji nekoliko vrlo značajnih projekata koji će u velikoj mjeri poboljšati kvalitetu života u našoj Općini, a posebno u Virju.

-Prije svega, to se odnosi na uređenje Trga Prodavić i Ulice braće Radića koje obuhvaća izgradnju kružnog toka, uređenje pješačkih staza, ali i zamjenu svih podzemnih infrastrukturnih vodova. Osim toga, u tom dijelu Virja obnovljen je asfalt i uređene su bankine na kolnicima u ulicama Mihovila Pavleka Miškine i Gradišće. Radovi na ovom projektu sufinancirani su od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Županije – kaže Mirko Perok.

Trenutno je u realizaciji i najveći infrastrukturni projekt u Općini, aglomeracija odnosno izgradnja kanalizacije u Šemovcima i Hampovici. Vrijednost radova je oko 30 milijuna kuna.

-Pribavili smo građevinsku dozvolu za izgradnju kanalizacije u Miholjancu i taj projekt planiramo započeti u idućoj godini u suradnji Hrvatski vodama. Od velikog društvenog značaja obnova je zgrade stare škole u Virju. Ovaj projekt trenutno je u provedbi, ali će, s obzirom na svoj opseg i zahtjevnost, trajati nekoliko godina. Prioritet je u idućoj godini preseliti Narodnu knjižnicu i čitaonicu u novouređeni prostor i osposobiti dio zgrade za novu postavu muzejske građe. Projekt provodimo u suradnji s Ministarstvom kulture i medija koje sufinancira i dio troškova. Postavljanjem biste dr. Franu Barcu u Šemovcima, u jednom mandatu rektoru Zagrebačkog sveučilišta, uredili smo središte mjesta. Uz trg, izgradili smo malonogometno igralište sa umjetnom travom i rasvjetom – kaže Mirko Perok.  

Kako bi liječnicima i pacijentima osigurali što kvalitetnije uvjete za rad, Općina je krenula u izgradnju dizala uz zgradu Doma zdravlja u Virju. Radovi su manjim dijelom sufinancirani od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

-Značajna sredstva uložili smo u poboljšanje uvjeta u sportskoj dvorani. Stara rasvjeta zamijenjena je LED reflektorima koji će osigurati i manju potrošnju struje, a time i veću energetsku efikasnost. Zamjena rasvjete dijelom je sufinancirana sredstvima Ministarstva turizma i sporta – kaže Mirko Perok.

S ciljem još učinkovitijeg gospodarenja otpadom za sva kućanstva na području općine osigurane su kante za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, plastike i papira. Kante će biti podijeljene u narednom razdoblju, a njihova nabava sufinancirana je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

-Zahvaljujući članstvu u LAG Podravina, a temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, osigurali smo financijska sredstva te priveli kraju uređenje centralne staze na groblju u Virju. Iznimno je važno spomenuti da nam je za iduću godinu od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja odobren projekt dogradnje vrtića u vrijednosti 2,4 milijuna kuna te projekt dogradnje igrališta dječjeg vrtića od Središnjeg ureda za demografiju.  Povećanje broja djece u Općini dokaz je uspjeha svih mjera kojima Općina pomaže mladim obiteljima, pri čemu se ističe pomoć kod rješavanja stambenog pitanja. Ovim projektom osigurat će se dovoljno mjesta za svu djecu koja žele pohađati vrtić i jaslice – rekao je Mirko Perok.

Vidljivo je, dodao je načelnik, da su djelatnici Općine svojim radom i zalaganjem za sve kapitalne projekte osigurali značajnu financijsku potporu iz sredstava resornih ministarstava ili fondova Europske unije. Istim tempom nastavljaju i dalje te pripremaju niz drugih projekata za prijave na aktualne natječaje.

-U pripremi je i jedan veliki projekt vrijednosti preko 15 milijuna kuna, a odnosi se na izgradnju infrastrukture aktivnog turizma u što je uključenu i dogradnja uređenje zgrade hostela – kaže Mirko Perok.

Općina i dalje njeguje brigu prema svim dobnim skupinama stanovništva. To se prije svega odnosi na: naknadu za novorođenčad, subvencioniranje cijene boravka djece u vrtiću čija ekonomska cijena iznosi preko 2 000 kuna, kupnju bilježnica za sve školarce i djelomični povrat novaca za školski pribor, kreditiranje i stipendiranje učenika i studenata, te sufinanciranje rada glazbene škole. Osim toga, financijski pomažu i poljoprivrednicima i gospodarstvenicima te redovito podržavamo sve projekte udruga u sportu, kulturi i ostalim djelatnostima.

-Vodimo brigu i o starijim i nemoćnim kroz program gerontodomaćice u suradnji sa našom Županijom te smo pred početkom realizacije treće faze projekta Zaželi. Ove godine osigurati ćemo sredstava za božićnicu za sve umirovljenike sa mirovinom do 4000 kuna u iznosu od 300 kuna.   

Posebno želim naglasiti izuzetno kvalitetan rad odgojiteljica i svih djelatnika našeg vrtića Zrno i Narodne knjižnice Virje, kao i zahvaliti na suradnji našoj Osnovnoj školi Profesor Franjo Viktor Šignjar. Cjelokupna naša zajednička briga o djeci naše Općine prepoznata je od Saveza društava naša djeca Hrvatske i ponosno ističemo titulu Općina Virje prijatelj djece – kaže Mirko Perok.

Kako bi što učinkovitije održavali sve objekte i uređene površine na cjelokupnom području, Općina je osnovala komunalno poduzeće VKP – Virovsko komunalno poduzeće koje će samostalno dohodovno poslovati obavljajući poslove za Općinu, ali i za vanjske korisnike. Prepoznatljivost i turističku ponudu Općina promovira i dalje preko Turističke zajednice područja Središnja Podravina te svake godine uspješno organizira dvije najvažnije manifestacije, Prkačijadu i Martinjske dane Općine Virje u kojima sudjeluje sve udruge.

-Zahvaljujem svim državnim institucijama i Županiji na podršci u svim projektima, članovima Općinskog vijeća, ravnateljicama i djelatnicima naših ustanova te posebno zaposlenicima Jedinstvenog upravnog odjela Općine na čelu s pročelnicom Kristinom Filipović – zaključio je Mirko Perok.

Dodijeljena javna priznanja Općine  

U sklopu svečane sjednice Općinskog vijeća dodijeljena su i javna priznanja Općine. Zlatne plakete Općine dobili su Ana Kicivoj na području očuvanje kulturne baštine i tradicije, Ivka Špoljar na području kulture, Jasna Šignjar na području društvenih djelatnosti, Mladen Podravec na području vatrogastva i očuvanja tradicije limene glazbe, Udruga žena Napredna domaćica Miholjanec u povodu 60. obljetnice djelovanja na području društvenih djelatnosti, Udruga žena Rakitnica u povodu 40. obljetnice djelovanja na području društvenih djelatnosti, Konjički klub Virovski konjanici u povodu desete obljetnice djelovanja na području očuvanja poljoprivrede te Umjetnička škola Fortunat Pintarić područni odjel u Virju u povodu desete obljetnice na području obrazovanja.     

Foto: Đuro Grčić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

đurđevčanin ističe da je osuđen unatoč brojnim nepravilnostima

VIDEO Mario: “Događaju se čudne stvari. Fotografije i dokumenti nestaju, svaka mi je žalba odbijena”

KORISNE INFORMACIJE

HŽPP: U ovim slučajevima putnici imaju pravo na povrat novca

Sadržajno prijepodne u Đurđevcu

FOTO/VIDEO Podravska Sahara dobila nove stanare, topovi zapucali u pozdrav proljeću

FINI PLODOVI PROLJEĆA

Ovo popularno voće lijek je za visoki krvni tlak

PROTIV 34-GODIŠNJAKA PODNESENA KAZNENA PRIJAVA

Podravec lažno prijavio pucnjavu. Mogao bi u zatvor

u ludbregu se na desetak lokacija gradi stotinjak stanova

Stanovi jeftiniji nego u Koprivnici, kupuju ih mladi domaći ljudi


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati