Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
U Križevcima je potisan novi kolektivni ugovor za radnike u graditeljstvu

Plaće u graditeljstvu rastu u dva navrata, od sedam do 21 posto!

Danas su u Križevcima potpisane izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za graditeljstvo. Ovo su već šeste izmjene i dopune kolektivnog ugovora kojima su dogovorena povećanja bruto osnovne plaće koje ovisno o grupi poslova od 1. rujna rastu između 5 i 15 posto. Osim toga, od 1. ožujka sljedeće godine na osnovnu plaću svake grupe poslova dodaje se iznos od po 40 eura dok se jedino neće mijenjati plaće direktora. U usporedbi s važećom tarifom, ukupno ugovoreni rast osnovnih plaća u 2023. i 2024. godini kreće se od 7 do 21 posto pri čemu su veći postoci povećanja ugovoreni za građevinske radnike prve do četvrte grupe.

Sukladno Zakonu o radu uveden je i dodatak za rad nedjeljom od 50 posto, povećan je i godišnji odmor odnosno za svake tri godine radnog staža dobije se po jedan dan i ukupno trajanje od pet tjedana produženo je za dva dana. Dogovoren je i regres od 300 i božićnica od 100 eura, a povećani su i minimalni iznosi naknada kao što su dnevnice za rad na terenu, za odvojeni život, za troškove putovanja na posao i s posla, za prehranu, nagrade učenicima na praksi, solidarne potpore za dugotrajno bolovanje i otpremnine za umirovljenje.

Sve to ispregovarali su timovi Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) na čelu s Jasenkom Vukšić i HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva, predvođene predsjednikom Mirkom Habijancem. Važeći kolektivni ugovor za graditeljstvo sklopljen je prije osam godina, a ovo je već treći put u ovim kriznim vremenima, od početka pandemije te rata u Ukrajini da se podižu plaće i druga materijalna prava radnika.

-O ovakvim okolnostima nedostatka radnika, posebno domaćih radnika u građevinskom sektoru, kao predstavnici radnika imamo malo bolju poziciju u pregovorima, intenzivnije se pregovara i u vremenskom pogledu i u pogledu opsega i visine prava. No, kao i uvijek, uspješni pregovori znače postizanje kompromisnih rješenja. Ponovno smo postigli konsenzus o najvažnijim pitanjima, a to je povećanje cijena rada, odnosno bruto plaća, kao i nekih materijalnih i drugih prava važnih za radnike u sektoru – istaknula je Vukšić, dok je Habijanec istaknuo kako je još jednom potvrđen odličan dijalog s predstavnicima radnika, a sve s ciljem osiguranja što konkurentnijih radnih uvjeta pa onda i potencijalnog povratka domaćih radnika iz inozemstva.

-Ključno je nastaviti u tom smjeru, no nužna je aktivnija uloga institucija kroz osiguranje primjene Kolektivnog ugovora za graditeljstvo u čitavom sektoru s ciljem sprječavanja nelojalne konkurencije i rada na crno, ali i usklađivanja nužnih uvjeta i cijena u procesima javnih nabava. Ovim ugovorom smo otvorili mogućnost za davanje ovlasti sindikatu da prati primjenu Kolektivnog ugovora s ciljem da potvrda sindikata o poštivanju isplate plaća po Kolektivnom ugovoru bude dokaz da nema razloga za isključenje ponuditelja u postupcima javne nabave – kazao je Habijanec i dodao da je uz kontinuirano povećanje plaća, građevinski sektor u proteklim godinama bio prisiljen amortizirati značajan dio povećanja troškova građevinskih materijala i proizvoda, što je građevinski sektor financijski iscrpilo, ali i ugrozilo u odnosu na nelojalnu konkurenciju iz drugih zemalja koja agresivno nadire na hrvatsko građevinsko tržište.

-Zbog toga se kao sektor moramo izboriti da se u dokumentacijama o nabavi propisuje primjena posebnih uzanci o građenju, kojima se uređuje i jedinična i ukupna cijena te rizik izvođača u slučaju povećanja troškova građenja od 2 odnosno 3 posto. Od velikog značaja je reforma strukovnog školstva i njegovo povezivanje s gospodarstvom, pri čemu je nužno kurikulume osuvremeniti prema potrebama graditeljstva – zaključio je Habijanec.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

TU, MEĐU NAMA

FOTO/VIDEO Marijan Fuček jedini u Hrvatskoj izrađuje cimbule

Izbjegnuta tragedija

UPRAVO Muškarac vozilom sletio u kanal pun vode, spasili ga u zadnji čas

KANLIZACIJA JE ZAVRŠENA, PROČISTAČ DO KRAJA GODINE

Privodi se kraju projekt vrijedan 35 milijuna eura

Pokidao limeni krov

FOTO Jak vjetar oštetio Palaču pravde

BURAN VIKEND U ŽUPANIJI

Osam kaznenih djela, prometna s ozlijeđenima i požar

TU, MEĐU NAMA

FOTO/VIDEO Vesela petorka večeri provodi na klupici, televizija ih ne zanima

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI