Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

Hrvatska demokratska zajednica Varaždinske županije osnovana je 20. veljače 1990. godine, a ovogodišnja velika 34. obljetnica te za županijsku organizaciju važan datum, obilježeni su u četvrtak prigodnom svečanošću u varaždinskoj Areni pred više od tisuću članova i simpatizera stranke. Svojim je dolaskom proslavu dodatno uveličao predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Podsjetio je kako je ovih dana obilježeno 35 godina od kada je predsjednik Franjo Tuđman predstavio prednacrt programske deklaracije HDZ-a.

– Upravo je on  prepoznao ključni trenutak za realizaciju stoljetnih nada i ciljeva hrvatskog naroda za svojom državom. To je učinio stvorivši najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske. Stranku  koja je uspjela sintetizirati želje najvećeg broja hrvatskog naroda i, ne samo omogućiti demokratske promjene, uvjerljivo pobijediti na prvim demokratskim izborima, ostvariti pobjedu u obrambenom Domovinskom ratu i osigurati međunarodno priznanje, već je uspio stvoriti institucije hrvatske države, uspio je ono što nikome prije njega u našoj povijesti nije uspjelo – rekao je Plenković.

Svojim je dolaskom proslavu dodatno uveličao predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

Dodao je da današnje političko vrijeme nudi neku drugu vrstu izazova i drugu vrstu odgovornosti, ali zahtjeva jednako snažan angažman, budući da se nalazimo u vrlo turbulentnom globalnom vremenu brutalne ruske agresije na Ukrajinu koja traje već više od dvije godine – kazao je premijer. Podsjetio je da smo bili suočeni s nekoliko velikih kriza, ali da je Vlada RH uspjela osigurati da Hrvatska kroz sve te krize prođe dalje.

– Moj je cilj bio kao predsjednika vlade da baš nitko ne bude ostavljen po strani, da nam se ne dogode valovi otpuštanja kako je SDP zloguko predviđao u proljeće 2020. kada je izbila pandemija Covida 19. Da nam se ne dogode valovi stečaja naših kompanija u tom trenutku i da ne dođemo u situaciju da hrvatski čovjek nije u stanju platiti svoje režije, struju, plin, benzin, osigurati ključne namirnice za svoju obitelj, a sve se to moglo dogoditi. Mogli smo biti u situaciji da je neko drugi upravljao Hrvatskom  – naglasio je predsjednik HDZ-a. Dodao je da se kontekst politike, aktivnosti i mjera Vlade osjeća i u Varaždinskoj županiji.

– Praktički svaki naš posjet značio je posjet različitih projekata u različitim sektorima, je li to cestovna infrastruktura, obrazovna, zdravstvena, zaštita okoliša, vodno komunalno gospodarstvo, koji su kod našeg zadnjeg posjeta i susreta bili vrijedni nešto više od 100 milijuna eura, a danas su bili 83 milijuna eura, plus onih 18 milijuna eura vrijedan projekt Arboretum Opeka. Što to govori? Govori o našem zajedničkom radu, a mi smo kao Vlada omogućili da se nesmetano koriste europska sredstva. Pa neće valjda Vlada smetati općinama, gradovima i županijama, mi smo tu da pomognemo, podupremo, da se brže i bolje razvijamo – rekao je Plenković.

34. obljetnica obilježena je u četvrtak prigodnom svečanošću u varaždinskoj Areni pred više od tisuću članova i simpatizera stranke

Nezaobilazna tema bila je i sanacija baliranog otpada u Brezju za koji je Vlada dala 30 milijuna eura. Uputio je Plenković kritiku SDP-ovom vodstvu gradu da su unatoč tome, ali i činjenici da im rastu prihodi od poreza, uveli najvišu stopu poreza na dohodak te k tome povećavaju cijenu vrtića.

– To nije naša politika, to je politika onih koji stavljaju veće terete i veće namete hrvatskim građanima i gospodarstvu. Loše gospodare i loše upravljaju – zaključio je čelni čovjek HDZ-a Andrej Plenković.

Čestitke povodom 34 uspješne godine stranke nazočnima je uputio predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i župan Anđelko Stričak, naglasivši kako ova obljetnica govori o rezultatima, uspjesima i napretku.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i župan Anđelko Stričak


– Ova je proslava obljetnice zapravo politički skup zapadnoeuropskih vrijednosti, poruka zajedništva, dosljednosti i hrabrosti, za razliku od derneka mržnje i povratka u prošlost koji smo nedavno gledali na Markovom trgu – kazao je Stričak. Istaknuo je kako su sve odluke u proteklom razdoblju donošene hrabro, odlučno, sa stavom.

– Od prošlog posjeta predsjednika Plenkovića, kada smo otvorili Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, započeli s radovima na Centralnom operacijskom bloku, donijeli odluku o sanaciji bala, ugovorili projektiranje Regionalnog centra civilne zaštite, sve vrijednosti oko 103 milijuna eura, do danas kada su potpisani ugovori za izgradnju prve faze brze ceste Varaždin – Krapina, rotora Gojanec, nasipa uz Plitvicu te izgradnju pročistača Varaždin sve vrijednosti oko 84 milijuna eura, prošla su svega tri, četiri mjeseca. Kada tome pridodamo Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi „Arboretum Opeka“ koji je u izgradnji, a vrijednosti je 11,7 milijuna eura te ugovor za dogradnju škola u Ivancu, Novoj Vesi i Strmcu, govorimo o 210 milijuna eura ili više od 1,6 milijardi kuna – rekao je Stričak.

Još jednom istaknuvši da je sve to napravljeno u svega nekoliko mjeseci, kazao je da svi ti podaci govore o dosljednosti, budući da je sve što je obećano i realizirano, odrađeno u dijalogu i zajedništvu s koalicijskim partnerima, nadležnim institucijama i građanima.

Stričak je podsjetio da je ova 2024. superizborna godina te dodao da su rezultati izbora iznimno bitni jer iduću Vladu čekaju pregovori s Europskom komisijom o novoj omotnici za razdoblje 2028. – 2035.

– A tko to može bolje odraditi, ispregovarati opet nikad više sredstva, od aktualnog predsjednika Plenkovića? Tko to može više i bolje od dokazano najboljeg predsjednika Vlade u povijesti hrvatske države? Može li itko u toj poziciji zamisliti Peđu Grbina, Krešu Beljaka, Sandru Benčić ili Katarinu Peović. Brojke najbolje govore o svemu, zato nema povlačenja i uzmicanja i dalje nastavljamo raditi, dosljedno s i za naše građane – poručio je Anđelko Stričak.


Okupljenima se obratio i predsjednik varaždinske Gradske organizacije HDZ-a i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

– Ovdje možda jedna riječ koja najbolje sve zajedno opisuje je obitelj. Pripadnici jedne zajedničke obitelji, svatko od nas ovdje koji jest u ovoj dvorani je jedan mali kamenčić prema našem konačnom cilju – kazao je Habijan ističući kako su pod vodstvom HDZ-a ostvareni svi strateški ciljevi i da sada slijedi i ulazak u OECD čime se zaokružuje ulazak u onih već sada 38 najnaprednijih gospodarstava svijeta.

Obrativši se stranačkim kolegama, naglasio je da ništa od toga sigurno ne bi bilo moguće da ne postoje ljudi poput njih koji vjeruju u snažniju i sigurniju Hrvatsku, koji su spremni raditi za to i dati svoj doprinos za domovinu.

– Ponovit ću ono što sam rekao neki dan, ovdje se vidi razlika između dviju političkih Hrvatska. Jedne o kojoj sam govorio i druge, političke Hrvatske koja se da opisati u svega nekoliko riječi, a to su klevete, mržnja i demagogija – rekao je Damir Habijan.

Okupljenima se obratio i predsjednik varaždinske Gradske organizacije HDZ-a i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan

Uime osmorice gradonačelnika i načelnika, okupljene je pozdravio načelnik Općine Gornji Kneginec, Goran Kaniški koji je na toj dužnosti puna dva desetljeća. Naglasio je kako je usprkos javnoj percepciji na nacionalnoj razini, u Varaždinskoj županiji HDZ uvijek bio vodeća stranka. Dodao je da najrazvijenije općine u Varaždinskoj županiji vode HDZ-ovi načelnici i to kroz više mandata te zahvalio Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, bez kojih se mnogo toga ne bi moglo realizirati.

– Najuspješnija smo županija po povlačenju bespovratnih sredstava, s više od 439 milijuna eura, a od kojih je najviše usmjereno u zdravstvo.  U ovom trenutku još imamo realiziranih, u provedbi ili u pripremi 65 projekata vrijednosti preko 355 milijuna eura – istaknuo je Kaniški. Između ostalog, Vladi i premijeru zahvalio je i na stopostotnom financiranju sanacije baliranog otpada te na izgradnji obilaznice Novoga Marofa i početku realizacije brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Krapina. Kaniški je dodao i kako stranka bez prestanka komunicira s građanima, ističući brojku od 24 konferencije za novinare i gotovo 100-tinjak priopćenja u posljednjem razdoblju.

Načelnik Općine Gornji Kneginec, Goran Kaniški

Okupljenima se obratila i v. d. predsjednice Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski” Varaždinske županije Spomenka Kiđemet-Piskač koja je zahvalila dosadašnjoj predsjednici Nadici Dreven Budinski na dugogodišnjem uspješnom vođenju Zajednice i ostvarivanju zadanih ciljeva. Kao jednu od njihovih glavnih misija izdvojila je rad na ostvarivanju ravnopravnosti žena i stvaranju jednakih mogućnosti i napredovanja žena u političkom i poslovnom svijetu, pritom ne zapostavljajući ulogu žene u obitelji, već naglašavajući obitelj kao temeljnu zajednicu društva.

Istaknula je da Zajednica žena u svom radu ima veliku potporu župana Anđelka Stričaka i svih članova predsjedništava i članova županijske organizacije.

– Brojke govore o uključenosti žena u politiku Varaždinske županije. Naime, od ukupnog članstva HDZ-a 32 posto čine žene, u Županijskom odboru HDZ-a zastupljeno je 37 posto žena, a u Županijskoj skupštini participira ih 40 posto. Posebno me veseli podatak o sve većoj uključenosti mladih žena u politiku, tako da su u tijelima Mladeži HDZ.a prisutne sa čak 60 posto – kazala je. Kiđemet-Piskač. Zahvalila je premijeru Plenkoviću koji, istaknula je, prepoznaje snagu žene.

Spomenka Kiđemet-Piskač, v. d. predsjednice Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski” Varaždinske županije

Uz brojne članove stranke, proslavi su nazočili potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić te bivši hrvatski premijer Franjo Gregurić, zatim koalicijski partneri HDZ-a iz HSU-a, HSLS-a, HNS-a te Nezavisne liste Ivana Čehoka, saborski zastupnici iz 3. izborne jedinice, kao i utemeljitelji stranke, branitelji, generali, stranačka mladež, članice Zajednice žena Katarina Zrinski, predstavnici akademske te zajednice poduzetnika i obrtnika.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NESRETNI DOGAĐAJ U GLOGOVCU

Tragedija u Podravini: Žena pala s bicikla i preminula

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Štagalj i štala izgorjeli do temelja. Očevid u tijeku

VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao posebno upozorenje: “Nakon ljeta u proljeću, sutra stiže pravi obrat…”

totalna dominacija

“Kanta” se vraća kući! Podravka mjesec dana prije kraja sezone potvrdila naslov prvakinja

dječji doplatak

HZMO upravo objavio dobru vijest za više od 80 tisuća građana

završio radni posjet predsjednika Milanovića Podravini

“Plaće u Podravki su visoke i zbog Belupa koji je imao veliki rast prihoda u Rusiji”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati