Mušmula, nekima poznatija kao divlja kruškica, vrlo je ljekovita biljka čiji je plod prirodni laksativ i stoljećima se koristi za probavne tegobe. Naime, u sebi sadrži vitamin A, kalij, mangan, dijetetska vlakna, tanin, šećer, vitamin C, pektin, smolu i kiseline. Sirup od mušmule pomaže ublažiti kašalj, a zapadna pučka medicina koristi mušmulu za liječenje konstipacije, neredovite stolice i brojnih drugih problema s probavom. Dobro djelovanje ima i u poremećajima želuca i kod proljeva.
Ovo popularno voće djeluje antikancerogeno i može spriječiti razvoj dijabetesa
Sjemenke sadrže malo cijanovodične kiseline pa nisu dobre za upotrebu, ali se u kontroliranim količinama koriste za otapanje kamenca u bubregu i mjehuru. Sirup japanske mušmule koristi se čak i za ublažavanje kašlja, navodi Dušan Savković u svojoj enciklopediji. S obzirom da pektin ubrzava proces probave i sprječava nagli porast šećera u krvi, plod mušmule je koristan i osobama s povišenim šećerom u krvi, piše Glas koncila.
Svi bi trebali jesti ovo povrće: Smanjuje razinu šećera u krvi, čisti jetru i bubrege…
FOTO ilustracija