MISLI NA ZDRAVLJE

Svi bi trebali jesti ovo povrće: Smanjuje razinu šećera u krvi, čisti jetru i bubrege…

Artičoka je biljka iz porodice glavočika porijeklom s mediterana. Postoje dokazi da su je koristili i stari Egipćani, a u kršćanskom Rimu vrtna se artičoka smatrala skupim specijalitetom namijenjenim samo privilegiranima.

Posebno je cijenjena zbog svojih nevjerojatnih ljekovitih svojstava i još u 16. i 17. stoljeću korijen i listovi koristili su se kod bolesti jetre i bubrega. Činjenica je ta da je sve zdravstvene dobrobiti ove biljke danas vrlo teško nabrojati. Koristi se kao prirodni lijek kod svih prirodnih poremećaja vezanih uz rad jetre i žući, kod otežane probave, žgaravice, nadutosti i bolova u trbuhu, dijabetesa, ateroskleroze, povišenog kolesterola i bolesti bubrega. Naime, ona u sebi sadrži kristaliziranu aromatičnu i gorku supstancu imena cinarin, a sadržava i mnoge enzime. Fenolna kiselina, cinarin, flavonoid i cinaropikrin sadržani u listovima artičoke pospješuju njeno djelovanje u snižavanju kolesterola i smanjuje šećer u krvi.

Ovo je povrće najbolji prirodni laksativ i diuretik, smanjuje masnoće u krvi i kolesterol

Ono što artičoku čini posebnom je činjenica da spašava od trovanja gljivama. U sebi sadrži silimarin, antioksidans koji štiti jetru od nekih proizvoda sa štetnim djelovanjem. Silimarin ima tako jaku moć da se ponekad daje u obliku injekcija u borbi za spas jetre od otrovnih gljiva, piše Zdravlje i bilje. U sebi sadrži kalij i magnezij, regulira kiselinu u organizmu smanjujući postotak mokraćne kiseline njenim eliminiranjem, zahvaljujući svojim diuretičkim sposobnostima. Također sadrži i inulin, prebiotik koji regulira zdravlje probiotičkih bakterija koje se nalaze u crijevima. Te probiotičke bakterije imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju ravnoteže crijevne flore neutralizirajući patogene bakterije koje se također nalaze u crijevima.

Ovo je najmoćniji prirodni antibiotik na svijetu: Djeluje protuupalno, antikancerogeno i potiče cirkulaciju krvi

Što se konzumacije tiče, može se jesti na razne načine, a najfinije su kuhane artičoke u kombinaciji s umacima. Dobro očišćene kuhajte oko 30 minuta, a gotove su kada se bilo koji list nježnim povlačenjem lagano odvoji. Kada ih izvadite iz vode, odložite ih naopako da se dobro ocijede.

Svi su dijelovi ove biljke ljekoviti: Štiti od raka, čisti organizam, pomaže kod slabokrvnosti i kožnih bolesti

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

TVRDE STRUČNJACI

Ovo je povrće najzagađenije pesticidma

U POVODU DANA BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

Grahom i voćem razveselili potrebite

jeste li znali?

FOTO Raste svuda oko nas, a nitko ju ne primjećuje: Ova neobična gljiva ima antikancerogeno djelovanje