Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Svi bi trebali jesti ovo povrće: Smanjuje razinu šećera u krvi, čisti jetru i bubrege…

Artičoka je biljka iz porodice glavočika porijeklom s mediterana. Postoje dokazi da su je koristili i stari Egipćani, a u kršćanskom Rimu vrtna se artičoka smatrala skupim specijalitetom namijenjenim samo privilegiranima.

Posebno je cijenjena zbog svojih nevjerojatnih ljekovitih svojstava i još u 16. i 17. stoljeću korijen i listovi koristili su se kod bolesti jetre i bubrega. Činjenica je ta da je sve zdravstvene dobrobiti ove biljke danas vrlo teško nabrojati. Koristi se kao prirodni lijek kod svih prirodnih poremećaja vezanih uz rad jetre i žući, kod otežane probave, žgaravice, nadutosti i bolova u trbuhu, dijabetesa, ateroskleroze, povišenog kolesterola i bolesti bubrega. Naime, ona u sebi sadrži kristaliziranu aromatičnu i gorku supstancu imena cinarin, a sadržava i mnoge enzime. Fenolna kiselina, cinarin, flavonoid i cinaropikrin sadržani u listovima artičoke pospješuju njeno djelovanje u snižavanju kolesterola i smanjuje šećer u krvi.

Ovo je povrće najbolji prirodni laksativ i diuretik, smanjuje masnoće u krvi i kolesterol

Ono što artičoku čini posebnom je činjenica da spašava od trovanja gljivama. U sebi sadrži silimarin, antioksidans koji štiti jetru od nekih proizvoda sa štetnim djelovanjem. Silimarin ima tako jaku moć da se ponekad daje u obliku injekcija u borbi za spas jetre od otrovnih gljiva, piše Zdravlje i bilje. U sebi sadrži kalij i magnezij, regulira kiselinu u organizmu smanjujući postotak mokraćne kiseline njenim eliminiranjem, zahvaljujući svojim diuretičkim sposobnostima. Također sadrži i inulin, prebiotik koji regulira zdravlje probiotičkih bakterija koje se nalaze u crijevima. Te probiotičke bakterije imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju ravnoteže crijevne flore neutralizirajući patogene bakterije koje se također nalaze u crijevima.

Ovo je najmoćniji prirodni antibiotik na svijetu: Djeluje protuupalno, antikancerogeno i potiče cirkulaciju krvi

Što se konzumacije tiče, može se jesti na razne načine, a najfinije su kuhane artičoke u kombinaciji s umacima. Dobro očišćene kuhajte oko 30 minuta, a gotove su kada se bilo koji list nježnim povlačenjem lagano odvoji. Kada ih izvadite iz vode, odložite ih naopako da se dobro ocijede.

Svi su dijelovi ove biljke ljekoviti: Štiti od raka, čisti organizam, pomaže kod slabokrvnosti i kožnih bolesti

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BISKUPIJSKI MERCATO

Pogledajte koje župe dobivaju nove svećenike

JEDAN OD NAJJAČIH ALERGENA

Poljoprivredni redar redovito će kontrolirati uklanjate li ovaj korov sa svog zemljišta

OPĆINA VIRJE USPJEŠNO POVUKLA SREDSTVA

Dobili 42.600 eura za obnovu rasvjete i razne aktivnosti mališana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati