Vučje bobice, poznatije kao goji, gotovo svi izbjegavaju, a ne znaju da se radi o izrazito moćnom prirodnom lijeku. Ovaj crveni plod u sebi sadrži ugljikohidrate, proteine, vlakna, brojne vitamine, željezo, cink, kalcij, selen i kalij, karotenoide te mnoštvo fenolnih pigmenata koji imaju antioksidacijska svojstva.
>>> Ovo povrće najviše deblja <<<
Konzumiranje ovih bobica jača imunološki sustav, poboljšava vid i cirkulaciju, opušta krvne žile i dobro djeluje na krvni tlak. Pored toga, štite jetru i bubrege, pozitivno utječu na ten i usporavaju starenje kože. Djeluju dobro i na mokraćni sustav i proizvodnju spermija. piše Dušan Savković.
Navodno mogu ublažiti nuspojave kemoterapije i radioterapije. Pomažu kod dijabetesa i bolova u leđima. Redovita konzumacija utječe na dobro raspoloženje, izdržljivost i vitalnost. Upotrebljavaju se i u prevenciji anemije.
Plodovi se mogu jesti sirovi i sušeni koji su slični grožđicama. Od njih se pripremaju razni čajevi, likeri i zdravi sokovi. No, ne bi se trebale konzumirati tijekom trudnoće i za vrijeme dojenja.
FOTO ilustracija