Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
U KOPRIVNIČKO - KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI AKTIVNO JE 1984 PODUZEĆA I 1748 OBRTA

Po broju aktivnih poduzeća bolji smo od samo tri županije

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

U ovu je godinu Koprivničko – križevačka županija ušla s ukupno 4816 registriranih poslovnih subjekata, od čega je njih 2984 bilo aktivno. Pokazuju to najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku, a prema njima je manje aktivnih poslovnih subjekata bilo tek u tri županije. I to Virovitičko – podravskoj (1900), Požeško – slavonskoj (1595) i Ličko – senjskoj (1485). Bitno je za naglasiti da sve te županije imaju i daleko najmanji broj stanovnika u cijeloj državi pa i ne čudi da se manji broj stanovnika odlučuje baciti u poduzetničke vode. No, ono što zabrinjava je činjenica kako je u Koprivničko – križevačkoj županiji najmanji broj registriranih poslovnih subjekata od svih županija koje imaju približno stotinu tisuća stanovnika. I Krapinsko – zagorska, Karlovačka, Bjelovarsko – bilogorska, Dubrovačko – neretvanska, Šibensko – kninska i Međimurska županija imaju oko stotinu tisuća stanovnika ili nešto više, no u svima njima ima više registriranih poslovnih subjekata. Šibensko – kninska tako ima nekih pet tisuća stanovnika manje, ali i više od pet stotina aktivnih poslovnih subjekata više. Bjelovarsko – bilogorska i Koprivničko – križevačka županija gotovo su identične po broju stanovnika pa je kod susjeda s druge strane Bilogore ipak registrirano gotovo 400 više aktivnih poslovnih subjekata. Međimurska je posebna priča jer je ondje aktivno gotovo 4500 poslovnih subjekata, a kada je riječ isključivo o registriranim poduzećima odnosno trgovačkim društvima, KKŽ je i tu četvrta odozdo. Manje registriranih pa i aktivnih trgovačkih društva od Koprivničko – križevačke županije, gdje ih je registrirano 2889, a aktivno 1962, u iste je tri županije (VPŽ, PSŽ, LSŽ).

– Podaci o teritorijalnoj raspoređenosti poslovnih subjekata na županijskoj razini pokazuju da je nešto manje od jedne trećine ukupno registriranih poslovnih subjekata (pravnih osoba) smješteno u Gradu Zagrebu. Udio Grada Zagreba za subjekte obrta i slobodnih zanimanja bitno je manji i iznosi 20,1%. Splitsko-dalmatinska županija na drugom je mjestu po brojnosti registriranih pravnih i fizičkih osoba, s udjelom od 10,5% odnosno 13,6%. Tri županije imaju više od 5% udjela registriranih pravnih osoba: Primorsko-goranska (8,3%), Istarska (7,4%) i Zagrebačka (6,5%). Isti je redoslijed tih županija i u broju fizičkih osoba – navodi se u istraživanju Državnog zavoda za statistiku koje pokazuje da je po pitanju obrtništva i ostalih slobodnih zanimanja situacija u Koprivničko – križevačkoj županiji nešto povoljniji. Na početku ove godine registrirano je bilo tako 1748 obrta i slobodnih zanimanja. Po tome je Koprivničko – križevačka županija bila bolja ne samo od iste tri županije od kojih je bolja po broju trgovačkih društava, već i od Bjelovarsko – bilogorske (1331) i Međimurske (1457).

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Izbio požar u obiteljskoj kući, dječak spriječio katastrofu

POKAZNA VJEŽBA

FOTO Djeca pokazala svoje vatrogasne vještine

podravsko naselje dobilo svoj prvi suvenir

VIDEO Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Težak sudar dvaju kombija. Dvije osobe prevezene u bolnicu

NA AUTOCESTI KOD ZAGREBA STRADAO 37-GODIŠNJAK IZ PODRAVINE, LIJEČNICI MU AMPUTIRALI NOGU

Otac stradalog Kloštrana: “Otpeljao mi je zdravog sina, a vratio invalida”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati