Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podravina: Kupila zemljište, ogradila ga i posadila lješnjake bez znanja prave vlasnice

Da nešto nije vaše dok na papiru ne piše tako, na svojoj koži osjetila je Štefica iz okolice Ludbrega, koja je na svojoj livadi jednog dana ugledala nasad lješnjaka, ali i ogradu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

No, problem je bio u tome što lješnjake nije zasadila ona, već Mirela koja je tvrdila da je to njezina zemlja, te je posjedovala naoko valjane kupoprodajne ugovore.  Štefica je naravno bila u šoku jer je tu zemlju s pokojnim suprugom uživala 35 godina, a sada druga osoba tvrdi da je ona vlasnica. No, problem je bio što su ona i suprug tu zemlju kupili prije 35 godina i ugovor potvrdili samo usmeno, ali nisu upisali u gruntovne knjige. Štefica je tada svoju susjedu tužila za ometanje posjeda i tužbu dobila, a ova presuda klasičan je primjer dosjelosti. Spor je na kraju završio u korist tužiteljice te sada tužena susjeda mora ukloniti ogradu zajedno s nasadom lješnjaka, a prema presudi, morat će i platiti troškove parničnog postupka u iznosu od 7422 kune. Ispostavilo se kako je optužena susjeda ogradu i lješnjake postavila na tuđem zemljištu.

– Ona je u ožujku prošle godine na oranicama druge vlasnice zasadila lješnjake te ih još i ogradila. Time je onemogućila stvarnoj vlasnici obrađivanje te, ali i druge čestice koje joj pripadaju. Da joj je pristup vlastitoj zemlji onemogućen, saznala je od drugih međaša i to prije nego što se pripremala za proljetnu sjetvu- izjasnio se sud u Varaždinu.

No, jedan od problema je i taj da je tužena spornu nekretninu kupila od čovjeka koji je potomak prijašnjih vlasnika i koji je formalno i bio upisan kao vlasnik, dok tužiteljici kao stvarnoj vlasnici predmetna nekretnina ustvari nikada ni nije prenesena. Tužiteljica je navedenu nekretninu zajedno s danas pokojnim mužem kupila prije 35 godina od tadašnjih vlasnika, uz napomenu kako prijenos prava vlasništva nikada nije izvršen u samoj gruntovnici. Tužena Mirela u svojoj je obrani navela upravo ugovor o kupoprodaji koji je sklopila s prijašnjim formalnim vlasnikom, uz navode kako tužiteljica ni nema valjani pravni predmet posjedovanja spornih nekretnina. U svojoj obrani također je navela kako je tužiteljici, odnosno njezinom pokojnom mužu, sporna nekretnina dana tek u zakup i to usmenim putem, te da su pravo na obrađivanje zemlje imali toliko dugo koliko su joj to vlasnici dozvoljavali. Stvarni vlasnici zemlje su, kako je navedeno u obrani, nasljednici prijašnjih vlasnika. No, sud je na jednom od ročišta saslušao brojne svjedoke koji su potvrdili kako je tužiteljica, odnosno njezina obitelj, spornu oranicu obrađivala u kontinuitetu duljem od 20 godina, dok tuženicu, inače vlasnicu OPG-a, i prije i nakon što su tamo postavljeni nasadi lješnjaka tamo nikada nisu vidjeli. Ispitani svjedoci su redom međaši susjednih oranica i zemljišta koji nemaju nikakvih interesa u ishodu ovog spora.

S obzirom na to da tuženica ne osporava tužiteljici da je ona navedenu nekretninu obrađivala i prije, sud je zaključio kako je tužiteljica u trenutku podizanja tužbe bila u posljednjem mirnom posjedu spornih nekretnina. Protiv ove odluke nezadovoljna strana može se žaliti, a za to joj je određen rok od 15 dana nakon izricanja presude.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

LIJEK ZA UGODAN I ZDRAV ŽIVOT

Novi termini vježbi u vodi za zlatnu dob

ROMAN SOVIĆ, VODITELJ ŠKOLE NOGOMETA O LOŠIM REZULTATIMA MLADIH SLAVENAŠA

“Uskoro ćemo imati bolesne mlade ljude ako se svi ne pozabavimo fenomenom modernih tehnologija”

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

TRAGOVA NASILNE SMRTI NEMA

Umirovljenik (74) upao u potok dubine jedan metar. Utopio se

Upišite pojam koji želite pretraživati