Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KOPRIVNIČKA KOMPANIJA NA KORAK DO PREUZIMANJA FORTENOVINA AGRARA

Podravka će biti najveći proizvođač svinja, mlijeka i kukuruza u državi

piše: Robert Mihaljević

Mađari, Arapi, Srbi i Hrvati: svi su bacili oko na Fortenovin agrarni biznis na istoku naše zemlje za kojeg je ovih dana oglašena prodaja. Riječ je o vrijednim poljoprivrednim i industrijskim resursima koje simboliziraju perjanice Belje, vukovarski Vupik i vinkovački Pik. Fortenova je pretprošli tjedan izvijestila kako su na adrese potencijalnih preuzimatelja poslani informativni materijali o njihovu agrarnom sektoru uz molbu da svoje ponude dostave najkasnije do kraja ožujka. Nakon toga će se vjerojatno donijeti odluka s kime kompanija ide u pregovore i kome će, na koncu, prodati taj sektor.

Objava vijesti da Fortenova grupa, koju vlasnički kontrolira hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac, prodaje svoj poljoprivredni sektor digla je na noge političku oporbu. Iz Mosta tako poručuju kako je već sve dogovoreno s Podravkom jer time Plenković i Martina Dalić uz potporu Vujnovca žele prikriti tragove iz afere Borg (ma što to značilo). Suverenisti i Domovinski pokret od države traže da ona preuzme te tvrtke, a šef SDP-a Peđa Grbin strahuje da će nam poljoprivredu kupiti stranci koji su financijski moćniji od naših. Nema nikakve sumnje da je riječ o strateški važnom preuzimanju i da Hrvatskoj nikako nije svejedno tko će na kraju kupiti te firme. Pritom su poslovne brojke koje te tvrtke isporučuju – prije svega prihodi i dobit – u cijeloj toj priči doista manje važne.

Važno je da je Fortenovin agrar srce i duša hrvatske poljoprivrede, sustav bez kojeg bi se domaća proizvodnja hrane urušila poput kule od karata. Evo vam malo egzaktnih podataka koji će dočarati o čemu je tu riječ. Poljoprivredna divizija Fortenova grupe, prema posljednjim dostupnim podacima, je tijekom 2022. godine uzgojila više od 410.000 komada tovljenika, odnosno svinja za klanje. Ta brojka znači kako je Fortenovin udjel u ukupnoj proizvodnji tovljenika u Hrvatskoj premašio 51 posto! Ne treba smetnuti s uma kako iste te tovljenike i tovnu junad Fortenovine tvrtke s istoka naveliko prodaju vrbovečkom Piku, jednoj od najvećih mesnih industrija u Hrvatskoj.

Dakle, sestrinskoj tvrtki iz Fortenove. To pokazuje da značaj Belja, Vupika i vinkovačkog Pika premašuje gabarite tih tvrtki i zemljopisnu odrednicu zvanu istočna Slavonija plus Baranja. U Fortenovi kažu kako im uzgoj tovljenika raste zahvaljujući kvalitetnoj proizvodnji hrane koja je usmjerena na potrebe svake pojedine farme, kojih je u Fortenovinu poslovnom području poljoprivrede ukupno 37. Na brojnim farmama, ali i kroz gustu mrežu kooperanata, moćni Fortenovin agrar godišnje isporučuje i više od 42 milijuna litara mlijeka, 20.000 junadi te, kako već rekosmo, 410.000 tovljenika. Predani su uspjeli održati isti broj junadi te je Fortenova te godine držala više od deset posto udjela u ukupnoj proizvodnji junadi u Hrvatskoj. Kažu i kako su tvrtke iz sastava Fortenova grupe u odnosu na godinu ranije povećale količinsku proizvodnju mlijeka za šest posto. Poljoprivredne kompanije Fortenove poznate su i po velikoj proizvodnji žitarica koje se koriste kao sirovina za stočnu hranu, a proizvodi se i vlastito sjeme. Samo tvrtka Belje je, primjerice, tijekom pretprošle godine zasijala čak 50 posto ukupne domaće proizvodnje sjemenskog kukuruza. Zbog toga i ne treba čuditi velik interes brojnih investitora za preuzimanje Fortenovine poljoprivrede.

Spominju se, tako, koprivnička Podravka, mađarski kapitalisti bliski Orbanu Sandor Csanyi i Lorinc Meszaros, vlasnik moćnog srbijanskog Delta holdinga Miroslav Mišković, arapski investitori za koje radi šeik Saif Alketbi, poznat iz priče o preuzimanju Sberbankova udjela u Fortenovi, pa i gazda osječkog Žita Marko Pipunić. Ipak, već mjesecima se kao favorit u tom poslu spominje samo Podravka. Jasno je i zašto. Fortenovin agrar za državu ima prevelik značaj da bi premijer Andrej Plenković i Vlada cijeli taj proces olako prepustili slučaju. Ne treba smetnuti s uma ni kako ta priča dolazi uoči skorašnjih parlamentarnih izbora, vjerojatno usred kampanje za njih negdje u travnju ili svibnju, kad bi moglo biti poznato tko je najizgledniji kupac i s kime će Fortenova krenuti u završne pregovore. Nekako nam se zbog toga čini potpuno nevjerojatnim da to bude bilo koja strana kompanija. Uostalom, koliko vam realno zvuči da usred izborne kampanje Arapi, Srbi ili Mađari kreću u finalno dogovaranje uvjeta za preuzimanje Belja? Možda, ali samo ako gazda Fortenove odluči politički srušiti Plenkovića. Pitanje je, uostalom, i kome je sve Fortenova poslala informativne materijale s molbom da pošalju neobvezujuću ponudu.

Podravka je pretprošli tjedan potvrdila da ih je već primila i da ih razmatra. Nitko osim njih zasad se ne javlja. Hoće li se, primjerice, javiti i najbogatiji Mađar, čelnik OTP banke i vlasnik čuvene mesne industrije Pick Szeged, Sandor Csanyi, čije je bogatstvo časopis Forbes lani procijenio na oko 1,4 milijardi eura (više nego što danas vrijedi cijela Podravka)? Usput, Pick Szeged godišnje proizvede 40.000 tona mesnih proizvoda, a najveći je svjetski proizvođač mesa mangalica. Uostalom, tko još nije kušao čuvenu Pick zimsku salamu. Sandor Csanyi, ako bude sudjelovao na pozivnom tenderu, može pomrsiti račune Podravki. Novac pritom nije važan. Uvjereni smo kako bi mađarski investitor bio spreman debelo preplatiti Fortenovin agrar samo kako bi se dokopao strateških resursa. I pritom Hrvatsku politički dodatno stisnuo u ugarski zagrljaj. Za mađarskog premijera Viktora Orbana bi to bila fantastična vijest. Ipak, čini se kako se prodavatelj (čitaj: Pavao Vujnovac i njegov partner u tom poslu Andrej Plenković) neće voditi samo cijenom u izboru najpovoljnijeg ponuditelja.

– Neobvezujuće ponude Fortenova očekuje krajem prvog tromjesečja. Nastavak procesa bit će usmjeren na one koji su, osim plaćanja fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj – istaknuli su u Fortenovi. Kako rekoše, uzet će se u obzir i „maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj“. Podravka se u toj konstrukciji nameće sama po sebi. I Podravka jedina od domaćih subjekata koji se spominju u toj priči bez problema može financirati cijelu akviziciju. Neslužbene procjene govore kako Fortenovin agrar realno vrijedi između 350 i 400 milijuna eura. S obzirom na značaj, moguće je da se vlasniku na koncu plati i neka premija. Ukupni prihodi Belja, Pika i Vupika tijekom pretprošle su godine iznosili oko 340 milijuna eura, a ukupna neto dobit otprilike 20 milijuna eura. U tim tvrtkama danas radi oko 2400 ljudi. Pritom je Fortenovina poljoprivredna perjanica, Belje, iste godine ostvarila 236 milijuna eura prihoda i oko 15 milijuna eura dobiti uz 1600 zaposlenih. Pretprošle je godine samo Belje prodalo 150.300 tona žitarica i uljarica, oko 2600 tona povrća, blizu 311.800 svinja te 16.200 junadi.

Što bi to preuzimanje značilo za Podravku, ne treba posebno spominjati jer smo tu temu u Podravskom lani već naveliko obrazložili. Podravka bi se kupnjom divizije poljoprivrede Fortenove opet vratila korijenima, što je posve u skladu s kompanijskom strategijom, a nije nevažno ni to da bi s tim tvrtkama godišnji prihod Podravka grupe konačno premašio milijardu eura. I što onda preostaje šefu HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću nego raspisati parlamentarne izbore za početak svibnja. Prvo će polovicom travnja cijelom javnom sektoru u državi sjesti veće plaće za ožujak. Potom će novi hrvatski vojni zrakoplovi Rafalei prvi put proparati hrvatsko nebo. A nakon toga će postati jasno i kako će hrvatska poljoprivreda ostati u hrvatskim rukama. Nudim, dakle, koeficijent 20 da Podravka neće biti kupac Fortenovina agrara. Ako ste se u to spremni kladiti i uložiti ozbiljne pare, čeka vas veliki dobitak.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTRIGANTNA PRIČA

Krađa novca i dokumenata iz nogometnog kluba je čista slučajnost ili pak pomno planirana pljačka

Obavijest za potrošače

U hrvatskom začinu otkriveni komadići plastike. Povlači se s tržišta

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati