Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KOMPANIJA će ove godine dodatno širiti vlastitu kooperantsku mrežu

Podravka će poljoprivrednicima podijeliti 12 milijuna presadnica rajčice. Očekuje se urod od 22 tisuće tona

Podravka će u travnju započeti s podjelom oko 12 milijuna presadnica rajčice, a u projekt će biti uključeni svi kooperanti s kojima kompanija ima ugovorenu suradnju. Podjela će biti planirana na kreditiranoj bazi, kao i prilikom podjele ostalih repromaterijala, poput gnojiva i sjemena. Od navedenih 12 milijuna presadnica očekuje se urod od oko 22 tisuće tona rajčice.

Još je prošle godine Podravka započela sa strategijom povećanja vlastite poljoprivredne proizvodnje, kao i revitalizacije kooperantske suradnje, što dodatni zamah poprima i u 2024.

– Ove godine očekujemo rast kooperanata i proizvodnje, pogotovo kod povrtnih kultura. Podravka je već potpisala većinu ovogodišnjih ugovora s proizvođačima. Trenutno imamo preko dvjesto kooperanata i dobavljača, od čega je stotinjak proizvođača povrtnih kultura. Očekujemo i šezdesetak novih kooperanata, čime će se broj onih koji proizvode rajčicu popeti na gotovo sto – rekao je Ivan Ostojić, član Uprave Podravke u čijoj je nadležnosti i sektor Poljoprivrede.

Trenutno su najzastupljenije županije u kojima Podravka ima kooperaciju Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Istarska, a plan za ovu godinu uključuje i dodatna širenja. Poseban fokus, a kao nastavak na godinu iza nas, stavit će se na povrtne kulture.

„Ove godine planiramo dodatno jačanje kooperacije kao i uspostavljanje suradnje, posebice u Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na ovim područjima postoji ogroman potencijal suradnje s novim proizvođačima, budući da se proizvodnja povrća pokazala daleko profitabilnijomnego proizvodnja drugih kultura. Zato jača interes za suradnju s nama, a to pokazuju i podaci. U odnosu na prošlu godinu, u 2024. je već do sada broj kooperanata koji obrađuju povrtne kulture rastao za više od sto posto, dok je ukupni broj kooperanata veći za četvrtinu. Očekujemo da će se ta brojka još povećavati jer smo intenzivirali komunikaciju s poljoprivrednicima upravo u ovim područjima“, objašnjava Ostojić.

U sklopu zajedničke suradnje, Podravka kooperantima osigurava siguran otkup proizvoda i naplatu. Kroz dobro uhodani i stručno vođeni kooperantski model omogućuje se, između ostalog, i zajednička nabavka kvalitetnijih inputa (zaštitna sredstva, sadni materijali), osiguravaju se suvremena agrotehnička znanja, transfer tehnologije te certificiranje i uvođenje sustava kvalitete koji su od posebne važnosti kroz nove poljoprivredne politike EU. 

Također, Podravka je 2023. odlučila preradu industrijske rajčice preseliti na kontinent, s obzirom da dosadašnja lokacija više nije pogodna za nastavak rada tvornice te nakon 1. siječnja 2024. u njoj više nije moguće obavljati preradu rajčice. Nakon detaljnih analiza i razmatranja mogućih opcija, donesena je odluka o tome da će prerada biti premještena u tvornicu za preradu voća i povrća u Kalniku, koja će imati daleko veće preradbene kapacitete.

Gradnja tvornice bliži se kraju, a početak rada očekuje se sredinom ove godine.

– U budućnosti ćemo i dalje nastaviti zajednički raditi na izboru najboljih sortimenata rajčice, zaštite usjeva i prihrane. Istovremeno, proizvodnju industrijske rajčice zbog novih preradbenih kapaciteta dodatno jačamo na kontinentu, a sve zbog potrebe za većim količinama. Zato vjerujemo kako će postojeći i novi kooperanti još i značajnije doprinijeti razvoju domaće sirovinske baze te na taj način dodatno ojačati naš proizvodni proces – zaključuje Ostojić.

FOTO Podravka

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

okrutnost prema nedužnim životinjama

Netko bezdušan ostavio je psiće u šumi da umru od gladi, Kristian ih je spasio i traži im novi dom

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA 3. DIO

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

skulpture za turističku atrakciju u Lici

VIDEO Petar: “Moj sokol, vukovi i hrvatski grb krasit će dolinu rijeke Gacke”

MISLI NA ZDRAVLJE

Ova prekrasna biljka ima antikancerogeno djelovanje

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za sve građane!

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Vozačica (67) oduzela prednost motociklistu, oboje završili u bolnici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati