Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podravka istjerala kćer i zeta iz kuće: “Ružno su se ponašali prema meni!”

Nesređeni obiteljski odnosi vrlo su ‘zeznuta’ stvar koju je na svojoj koži osjetila jedna obitelji iz okolice Ludbrega. Majka se na sudu godinama bori kako bi iz svoje kuće iselila kćer i zeta i to zato što se oni ne odnose dobro prema njoj.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

U ovom slučaju već je jednom Općinski sud u Varaždinu donio presudu u korist majke koja je tužila svoju kćer i zeta, no tu je presudu ukinuo Županijski sud koji je uputio prvostupanjski sud da odluči o prijedlogu za prekid postupka što očito nije bilo učinjeno u prvom suđenju. No, u ponovljenom postupku Općinski sud otklonio je i to pravno pitanje i ustvrdio kako ne postoje nikakve osnove za prekid postupka. Sporno je bilo utvrditi je li obiteljska kuća bračna stečevina tužiteljice što bi uvelike utjecalo na njezina prava na raspolaganje.

Ružno se ponašali

Kako je majka navela u tužbi, svojoj kćeri i zetu do opoziva je dopustila stanovanje u njezinoj kući. No, s godinama su njihovi međusobni odnosi bili sve gori i gori, došlo je do razmirica i nesnošljive situacije.

– Prema meni su se nedolično ponašali i više ne želim da žive u mojoj kući. Tražila sam da isele iz kuće i predaju mi je u samostalan posjed, no grubo sam izvrijeđana, kuću mi ne žele dobrovoljno predati – navela je u majka u tužbi.

Njezini tuženi zet i kći odgovorili su kako majka živi u Njemačkoj i povremeno dolazi u Hrvatsku te da potpuno osporavaju tužbeni zahtjev. U odgovoru na tužbu naveli su kako su spornu kuću počeli graditi djed i baka tuženice, a zatim majka kao tužiteljica i njezin suprug, a naposljetku i oni kao tuženici.

– Ovdje smo se doselili 1987. i od tada ulažemo u nju, održavamo je i nadograđujemo – naveli su u tužbi kćer i zet. Dodali su kako se tužiteljica nikada nije protivila njihovu useljenju, niti im je postavljala ikakva ograničenja, štoviše da ih je poticala da žive u toj kući. Kažu kako režijske troškove plaćaju sami i napomenuli su kako se majka prema njima ponašala nedolično te sud podsjetili o pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Varaždinu prema kojoj je majka osuđena zbog počinjenog psihičkog nasilja prema njima.

Živi u Njemačkoj

Na kraju, dodali su kako njihova majka uopće ne živi u toj kući, već da dok dođe iz Njemačke živi u susjednoj kući u čijoj su izgradnji i sami pomagali kada je ona bila u Njemačkoj.

No, ništa od njihovih navoda varaždinski Općinski sud, zasad nepravomoćno, nije prihvatio. Institut vlasništva prema sudu je jasan i jasno je definiran način prijenosa vlasništva. U ovom slučaju, tužitelji, prema mišljenja suda, nemaju pravo na korištenje i boravak u kući ako im to tužiteljica ne dopušta i to zato što nisu vlasnici kuće. Stoga su joj dužni predati obiteljsku kuću “slobodnu od osoba i njihovih stvari”. Drugim riječima, kći i zet vlasnice moraju se iseliti i isprazniti kuću u kojoj su 35 godina živjeli. Vlasništvo se, prema mišljenju suda, ne može steći zato što tuženici žive u nekretnini, održavaju je i što su je nadograđivali te imali određena ulaganja.

Nemaju pravo ostati

– Zakonom je propisano kako se vlasništvo može steći na temelju pravnog posla, odluke suda odnosno druge nadležne vlasti, nasljeđivanjem i na temelju zakona – navedeno je na sudu i objašnjeno kako tuženici mogu eventualno samo podnijeti zahtjev za isplatu uloženog.

– Tuženici nemaju pravo na temelju ulaganja, održavanja ili drugih radnji kojom su izvršavali posjed zadržavanje posjeda nekretnine – odlučeno je u presudi suda koja je nepravomoćna, a zet i kći tužiteljice imaju pravo na nju se žaliti. Presudom je utvrđeno kako joj moraju nadoknaditi i 7000 kuna troškova parničnog postupka.

FOTO Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ZAKLJUČAO SE I IZGUBIO KLJUČ

Umirovljenik ne može izaći iz kuće. Vatrogasci i policija na terenu

OBAVIJEST KUPCIMA

Poznati trgovački lanac: “Ako ste kupili ovaj proizvod, molimo da nam se javite s računom”

svojim rukama stvara čaroliju

FOTO/VIDEO Iz Anitine radionice već dvije godine izlaze vještice i vile

EURO KVALIFIKACIJE

FOTO Sjajna atmosfera! Puna dvorana bodri Hrvatsku na putu prema Europskom prvenstvu

KALINOVČANKA SE BAVI IZRADOM PREPOZNATLJIVIH SUVENIRA

FOTO/VIDEO Jasminka Miklić prodaje pijesak. Turistima je postao omiljeni suvenir

GUME, MJEŠOVITI OTPAD, NEMA ČEGA NEMA, UNATOČ JASNOJ ZABRANI

VIDEO Šume su pune smeća, čitatelj nam otkrio još jednu kritičnu lokaciju


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati