Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podsjetnik: Od sutra obavezno korištenje zimske opreme

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na dionice autocesta i većine državnih cesta koje se nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga RH, podjsećaju iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Tako je sutra, točnije 15. studenoga 2022. do 15. travnja 2023. obvezno korištenje zimske opreme i na državnoj cesti broj 2, Cvetkovec – Koprivnica – Virje – Đurđevac – Kloštar Podravski koja prolazi područjem županijske policijske uprave.

Zimski uvjeti na cestama definirani su člankom 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kao uvjeti koji nastaju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.
Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima sa priključnim vozilom.
 
Za pravnu ili fizičku osobu – obrtnika ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom predviđena je, kao sankcija, novčana kazna u iznosu od 5000 do 15.000 kuna.
 
Za isti prekršaj, ukoliko ga počini odgovorna osoba u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili tijelu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1500 do 5000 kuna.
 
Za vozača koji u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama upravlja vozilom bez zimske opreme ili upravlja teretnim automobilom s priključnim vozilom predviđena je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna.

Prošle su zimske sezone, kako izviještavaju iz policije, zabilježene 304 prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 90 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 212 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama sudjelovale su 753 osobe, od kojih su dvije poginule, 32 osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a 102 osobe su lakše ozlijeđene.

Najčešće vrste prometnih nesreća sa stradalim osobama bile su: slijetanje vozila sa ceste (47), bočni sudar (37), sudar vozila iz suprotnih smjerova (20), vožnja u slijedu (15) i nalet na pješaka (11). Najčešće okolnosti zbog kojih je dolazilo do prometnih nesreća bile: brzina neprimjerena uvjetima (42), nepropisno kretanje kolnikom (28), nepoštivanje prednosti prolaska (21), nepropisna pretjecanje (13) i nepropisno uključivanje u promet (11).

FOTO: Ilustracija, PU kckž

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati