Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pogledajte što su Križevčani željeli od novog proračuna: Ceste, znanost i drive-in kino

Na ovotjednoj sjednici Vijeća Grada Križevaca donesen je proračun za iduću godinu. Neposredno prije sjednice, a zaključno do 5. studenoga i ove su godine godine pozvali svoje građane da se javno uključe u kreiranje gradskog proračuna za iduću godinu, i to putem platforme Sudjeluj! Križevci na kojoj je svatko, uz kreirani račun, mogao navesti svoje prijedloge, koji bi se onda uzeli na razmatranje.

Najviše prijedloga dala je gradska organizacija HDS-a, inače jedna od najaktivnijih oporbenih stranaka u Gradskom vijeću. Oni predlažu da se za umirovljenike s mirovinom manjom od 300 eura osigura dodatak od 25 eura mjesečno, zatim da se nabave bilježnice za školarce, a i smanje cijene vrtića tako da roditelj plaća najviše 90 eura za prvo dijete.

Žele da se u idućoj godini ukine porez na potrošnju, čime bi se, prema njihovu obrazloženju, olakšalo poslovanje ugostiteljskim objektima. Isto tako, u prijedlozima se nalazi i cijeli niz ulaganja u prometnice, od obnove pojedinih ulica do parkirališta i izgradnje nogostupa u prigradskim naseljima. Iz HDS-a također bi voljeli da se obnovi park u Gornjem gradu, izgradi pomoćno igralište s umjetnom travom i rekonstruira zgrada vatrogasnog doma. Posebno je zanimljiva briga za mlade obitelji, za koje žele da se pokrene izgradnja stanova kroz poticanu stanogradnju. Također, predlažu financiranje jumbo plakata na reklamnim mjestima u Zagrebu na kojima bi reklamirali ulaganje i doseljavanje u Križevce.

Pokraj HDS-a, svoje su prijedloge poslali mladi križevački znanstvenici Andrej Dundović i Petar Pavlović, koji žele da se kroz proračun potiče razvoj Križevaca kao znanstveno-obrazovnog središta za prirodoslovlje. U njihov prijedlog ulaze programi kojima bi se navedena strategija razvila u suradnji sa stručnjacima, a pojačala bi se i suradnja s visokoobrazovnim ustanovama, kako kod nas, tako i u inozemstvu, a potaknuo bi se i znanstveni turizam. Za njihovu bi realizaciju trebalo svega nekoliko desetaka tisuća kuna iz gradskog proračuna, procjenjuju križevački znanstvenici. Također, iz istog kruga dolazi prijedlog da se upravo kroz platformu Sudjeluj!

Križevci kontinuirano prikupljaju prijedlozi građana kako bi se koncept same platforme dodatno proširio. Jedna od ideja je uklopiti ga u sustav e-Građani, koji ionako koristi sve veći broj građana. Zanimljiv prijedlog dolazi i na temu digitalnog inovacijskog huba i transmedijskog laboratorija Križevci, čiji je cilj nastajanje regionalno relevantnog inkubatora za stvaranje budućih socio-tehnoloških rješenja u području kreativnih industrija, što bi bilo od velike pomoći, primjerice, udrugama koje djeluju u Križevcima. Od programa koje predlažu, ističe se višemjesečna radionica za izradu računalnih igara, ljetna škola medijske pismenosti i drive-in kino na parkiralištu kod Kozmološkog centra. Iako je na navedenoj platformi sudjelovala tek nekolicina građana, i ovi će prijedlozi, bili oni na kraju uzeti u obzir, makar poslužiti tek kao ideje koje bi se mogle realizirati i na druge načine, koji ne podrazumijevaju nužno gradski novac.

Na donjem linku pogledajte što je doneseno u novom proračunu…

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRVI PUT U KOPRIVNICI

FOTO Cure iz Centra dobro su zagrijale publiku, a onda je stigao stari lav Željko Samardžić

U tijeku je tradicionalni svečani plesni Koncert koprivničkih folkloraša

FOTO/VIDEO Uživa se u pjesmama i plesovima Brodskog Posavlja, Podravine i Hrvatskog zagorja

KRISTIJAN BISTROVIĆ OD RUJNA JE STANOVNIK RUSKE ENKLAVE KALINJINGRADA I IGRAČ BALTIKE

‘Grad je jeftin i lijep, na gostovanja putujemo avionom, a o povratku u Hrvatsku još previše ne razmišljam’

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Peugeot završio u kanalu, očevid u tijeku

Susret s legendarnim alpinistom

FOTO Stipe Božić gostovao u Đurđevcu

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kak je propalo održavanje zgrada v Đurđevcu

Upišite pojam koji želite pretraživati