Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Policija otkrila “krivca” za veliki požar u Požgaj grupi

Završeno je vještačenje kojem ja za cilj imalo utvrditi uzrok požara na pogonima Požgaj grupe u Velikom Bukovcu.

– Policijski službenici Policijske uprave varaždinske u suradnji sa vještacima Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba obavili su očevid na požarištu u Velikom Bukovcu. Do eksplozije i požara u silosu piljevine došlo  je kao posljedica zapaljenja eksplozivne smjese drvene prašine  i zraka mehaničkom iskrom koja je najvjerojatnije nastala kontaktom odlomljenog fragmenta  metala sa turbinom ventilatora. Nastala materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko milijuna kuna – izvijestili su iz PU Varaždinske.

Podsjetimo, u Požgaj grupi u Velikom Bukovcu nedaleko od Ludbrega u četvrtak oko 17 sati došlo je do eksplozije i požara dva silosa za skladištenje piljevine. U tom je nesretnom događaju ozlijeđen 45-godišnji radnik na kojeg su pali izbačeni dijelovi silosa. Kako nam je potvrdio načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, radnik je na svu sreću lakše ozlijeđen.

Odmah nakon što se dogodila eksplozija i počela gorjeti piljevina u silosu, dignuti su na noge vatrogasci. Prvi su stigli na mjesto požara domaći vatrogasci iz DVD-a Veliki Bukovec, od kojih je velika većina i zaposlena u Požgaj grupi, nešto kasnije i članovi DVD-a iz susjednog Malog Bukovca. Zatim su stigli i gasili požar vatrogasci iz Ludbrega, Kućana Gornjeg, Svetog Đurđa i varaždinske Javne vatrogasne postrojbe i varaždinske županijske Vatrogasne zajednice. Kako su priopćili iz MUP-a, na mjestu požarišta sveukupno je bilo 13 vatrogasnih postrojbi. Svoju pomoć ponudio je i zapovjednik koprivničko-križevačke Vatrogasne zajednice Zvonko Habijan koji je svog varaždinskog kolegu izvijestio kako su i njegovi vatrogasci u pripravnosti i spremni na djelovanje, a ‘dignuti’ su DVD-ovci iz Rasinje.

Interveniralo je čak 13 vatrogasnih postrojba

Nekoliko sati trajala je borba vatrogasaca s vatrenom buktinjom, a silos su zalijevali vodom cijelu noć jer do večernjih sati nisu uspjeli pogasiti svu masu piljevine koja je gorjela. Na svu sreću, eksplozija i požar dogodio se po danu tako da su svi radnici odmah mogli reagirati. Tako se nije ponovio kolosalni požar kakav je već jednom progutao Požgaj grupu 2013. godine. Nakon što su vatrogasci počeli gasiti, policijski su službenici osigurali prostor i sve radnike izveli izvan prostora poduzeća. Nijemo su promatrali još jedan požar svjesni u kako opasnom okruženju rade.

– To je tak grunulo da me hitilo na mašinu – rekao nam je jedan radnik Požgaj grupe s kojim smo pričali tijekom gašenja požara. Objasnio nam je kako je vidio radnika koji je stradao i rekao kako, dok je to sve izletjelo iz silosa, dijelovi koji su padali naokolo, pali su i na njega.

– Taj metal od silosa pal mu je na ruku, no da mu je pogodil glavu, ne bi to sam tak završilo – rekao nam je naš sugovornik.

Zapalio se silos unutar postrojenja

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić naglasio je kako je za razliku od velikog požara 2013. godine, kada je izgorjelo skladište, sada gorio dio pogona, što znači da će dio proizvodnje zasigurno biti obustavljen.

– Ne treba posebno objašnjavati koliki značaj Požgaj grupa ima za naš kraj. Firma je to koja zapošljava jako puno ljudi i nakon što smo imali problema prije godinu dana i otkaza zbog određenih problema u firmi, ovo je sada sigurno još veći problem jer ovaj dio pogona neće još dugo raditi dok se sve to ne sanira i ne makne. Pitanje je kakve su štete iznutra, jer se tamo osim požarom zahvaćenih silosa i pilane nalaze i briketarna i drugi proizvodni pogoni – rekao je načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić.
Generalni direktor Požgaj grupe Nikola Požgaj, zajedno s radnicima i dijelom rukovodstva tvrtke, mogao je samo gledati kako vatrogasci rade svoj posao i gase ono što je ostalo od silosa. Tek nakon što su se vatrogasci dijelom povukli i nakon što je prestalo aktivno gašenje požara i prva tura zalijevanja vodom,  osobno  se uvjerio u razmjer uništenja. No, iako je šteta ogromna, opstojnost Požgaj grupe i radnih mjesta nije upitna, što je velika vijest za bukovečki kraj jer je Požagj grupa tamo najveći poslodavac. Potvrdio je to za Podravski dan nakon požara i sam Nikola Požgaj.

– Dogodio se događaj više sile, požar na lokaciji Požgaj grupe u Velikom Bukovcu, u pogonima za proizvodnju masivnih ploča. U ovim trenucima još uvijek traje očevid i izvidi koji su tajni stoga nismo u mogućnosti dati više informacija o samom događaju, kao i visini nastale štete koja je sigurno  višemilijunska. S obzirom na kompleksnost situacije, predviđamo da će proizvodnja biti obustavljena najmanje narednih 10-ak dana u ovom pogonu. Radna mjesta u ovom trenutku nisu upitna, budući da Požgaj grupa može pojačati aktivnosti proizvodnje na drugim lokacijama, te nam je to i primarni fokus u kratkom roku da ublažimo ovaj udar više sile na naše proizvodne aktivnosti – naveo je Nikola Požgaj.

Nikola Požgaj (u sredini) tvrdi da su radna mjesta sigurna

Dan poslije eksplozije i požara Požgaj grupu ‘okupirali’ su policijski kriminalisti kojima je cilj otkriti kako je došlo do eksplozije. Uz njih, pozvani su i istražitelji Centra za kriminalistička ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. Kako nam je rekao načelnik Vrbanić, cijeli sustav gašenja u pilani dobro je uvježban, a i nedavno je u Velikom Bukovcu održana vatrogasna vježba. Na mjestu događaja otkrili smo kako hidranti najbliži ulazu u poduzeće Požgaj nisu radili, a vatrogasci su vodu dobavili prespajanjem crijeva iz nešto udaljenijih hidranata u toj ulici.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati