Poljodjelci sretni: Plavi dizel ide u povijest, avans za poticaje u listopadu

Plavi dizel, subvencionirana vrsta goriva za poljoprivrednike, uskoro će postati povijest. Većina poljoprivrednika odahnut će s ovom vijesti, posebice koji imaju novije strojeve jer, kako nam pričaju, plavi dizel, zbog nekih svojih sastojaka bio je štetan za strojeve, posebice one novije proizvodnje. No, to ne znači da će poljoprivrednici ostati bez subvencioniranog goriva. Naime, Vlada će uskoro poljoprivrednicima subvencionirati običan eurodisel, a to bi trebalo vrijediti od nove godine.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

I podravskim bi poljoprivrednicima uvođenje subvencija za eurodizel itekako dobro došlo jer većina njih ima moderne traktore i mehanizaciju pa učestalo do izražaja dolaze manjkavosti plavog dizela. Josip Rabar, poljoprivrednik iz Sigeca, naselja na području općine Peteranec, ističe kako su motori novijih traktora osjetljivi na plavi dizel, a pogotovo John Deere i Fendt.

– Noviji traktori imaju jake motore pa i ne čudi što im ne odgovara plavi dizel. S obzirom na stalni rast cijene goriva ne bismo se čudili ni da se plavi dizel dodatno razrjeđuje. Moramo dobro paziti na motore naših traktora, što sam itekako osjetio na jednom Jonh Deeru koji imam – priča nam Josip Rabar.

Među silnom mehanizacijom Josip ima i jedan stari traktor IMT i njegova usporedba s novim strojevima najbolje dočarava nužnost uvođenja subvencija za eurodizel.

– Stari IMT sa svojim slabijim motorom mogao bi ići i na vodu, a za John Deere treba prava snaga motoru. Zato se i mi nadamo da će u Vladi i ministarstvu imati razumijevanja za tu problematiku te da ćemo uskoro moći za traktore, kombajne i berače kupovati eurodizel po subvencioniranoj cijeni – zaključio je Josip Rabar.

Ovu je vijest za portal agroklub.com potvrdio Petar Pranjić, predsjednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore. Naime, on i ostali predstavnici iz poljoprivredne komore prošli su tjedan održali sastanak s premijerom Andrejom Plankovićem vezan uz problematiku rasta cijena, suše i ostalih problema koji muče ratare. Također, Pranjić je u razgovoru za spomenuti portal potvrdio da će avans izravnih plaćanja, čija isplata obično kreće u studenom, ove godine krenuti već u prvoj polovici listopada. Također sprema se paket pomoći od 200 milijuna kuna zbog suše, a novost je i posebna pogodnost za poljoprivrednike za instalaciju solarnih elektrana. Također, govorilo se o opraštanju zakupa onima koji imaju državna zemljišta, a posebno bi se obeštetili oni koji ih nemaju.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI