Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NOVI UDAR NA DŽEPOVE

Popularna namirnica uskoro će poskupjeti 20 posto!?

Cijena durum pšenice porasla je oko 20 posto u cijeloj Europi. Dogodilo se to u vrlom kratkom vremenskom razdoblju i nastavit će rasti, piše Agrarheute.com, portal specijaliziran za stanje na tržištu prehrane, a prenosi Fenix. Naime, upravo je durum pšenica ta koja se koristi za proizvodnju popularne namirnice u većini kućanstava, tjestenine.

Prema informacijama Međunarodnog vijeća za žitarice, očekuje se da će globalna proizvodnja duruma u 2023./2024. biti na najnižoj razini u posljenje 22 godine. Razlog tomu je loša žetva uzrokovana sušom u Kanadi, najvećem izvozniku durum pšenice, ali i vremenskim nepogodama u Europi. Prema podatcima tvrtke za istraživanje tržišta Nielsen, maloprodajne cijene tjestenine kao što su fusili, špageti i penne porasle su u Europi za oko dvanaest posto i očekuju se daljnja povećanja cijena.

Između rujna 2022. i srpnja 2023. godine, prema podacima državnog zavoda za statistiku (DZS) U Hrvatskoj je cijena tjestenine porasla za 11 posto, s 1,63 eura na 1,81 euro.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Niti jedna tvrtka među 500 najboljih po plaćama, a najveće plaće isplaćuje Belupo

Istražili smo kakve su prosječne mjesečne neto plaće isplaćivali najveći poduzetnici u Podravini i Prigorju

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine: “Ako ste kupili ovaj prehrambeni proizvod nemojte ga konzumirati”

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati