Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
indeks potrošačkih cijena

Luk i krumpir skuplji 60 posto, jaja 20 posto, ali jedna je namirnica pojeftinila…

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u srpnju ove godine u prosjeku su više za 7,3 posto u odnosu na srpanj prošle godine, pokazuje istraživanje koje je objavio Državni zavod za statistiku. Najveći porast potrošačkih cijena u ovih je godinu dana ostvaren u skupini restorani i hoteli, i to za 14,6 posto, a slijede hrana i bezalkoholna pića koji su poskupjeli 12,6 posto.

Odjeća i obuća danas su skuplji 11,3 posto nego što su bili u isto vrijeme prošle godine, a pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva skuplji su 9,3 posto. Rekreacija i kultura skuplji su za 7,5 posto, zdravlje za 7,1 posto, alkoholna pića i duhan te stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva oboje su poskupjeli za 6,4 posto.

Osim ovog istraživanja, Državni zavod za statistiku objavio je i podatke o kretanju prosječnih maloprodajnih cijena dobara i usluga u razdoblju od rujna prošle pa do srpnja ove godine te je i tu došlo do poskupljenja troškova života. Gotovo sve namirnice danas su skuplje nego što su bile u rujnu prošle godine, a posebno u oči bode luk čija je prosječna cijena u rujnu prošle godine bila 80 centi za kilogram, a danas je 1,41 euro.

Kilogram krumpira prošle se godine mogao kupiti u prosjeku za 79 centi, a danas mu cijena iznosi 1,29 eura. Kad je riječ o povrću, bitno je poskupila i mrkva koja je u rujnu prošle godine koštala 0,89 po kilogramu, a danas je 1,49 eura. Kad je riječ o mlijeku i mliječnim proizvodima, potrošačka se cijena u ovih godinu dana nije pretjerano mijenjala, vjerojatno zbog toga što su mlijeko i njegove prerađevine bitno poskupjele u ranijem periodu. Kruh i ostali pekarski proizvodi također su nešto poskupjeli od rujna prošle godine do danas, a nešto skuplji su i meso i mesni proizvodi. Kao i jaja, za nekih dvadesetak posto, a za isto toliko pojeftinile su, recimo, naranče. Nešto skuplji su pivo i vino, a poskupile su i ugostiteljske i ostale usluge. Bitno je zato pojeftinilo suncokretovo ulje. Muško šišanje je sa 7,90 eura poskupjelo na 8,82 eura, a žensko sa 19,64 na 21 euro.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

vrući županijski 'mercato'

Drnjančani Starigradu oteli najvećeg bisera, ovi uzvratili s pet novih imena, pojačale se i Močile

SAVJETI

Ako želite triput više plodova u svom vrtu, pospijte biljke ovim sastojkom

MAČKA ĐURĐA I PAS BEZ ŠAPE ĐURO ODLIČNO SE SLAŽU

VIDEO Božidar: “Mislim da je moja Đurđa dvospolac. Ima muški i ženski spolni organ”

VEĆ GODINAMA MUČI JU OSTEOPOROZA

VIDEO Marija: “Ne dam se makar me kosti bole, a čak sedam puta su me operirali”

otkrivaju se karte

Lepinjica u Azerbajdžan, želje bivši slavenaši, ali i dobro poznata krila. Evo tko je sve u igri

Nastavili tradiciju

FOTO Svetom misom i paljenjem krijesa proslavili Ivanje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati