Breskva je jedna od najpopularnijih ljetnih voćki u kojoj mnogi pronalaze osvježenje tokom vrućih dana, no jeste li znali da je i jako zdrava? Breskva je prepuna beta-karotena koji ljudsko tijelo pretvara u vitamin A, C, K i vitamine iz skupine B, ali i razne minerale kao što su kalcij, kalij, magnezij, mangan, željezo, cink i bakar.
Visoke razine lošeg kolesterola mogu biti vrlo opasne. Utječu na stvaranje plaka u krvnim žilama čime se ograničava protok krvi, a to može dovesti do srčanog i moždanog udara. Glavni razlog visoke razine lošeg kolesterola u krvi je neadekvatna prehrana s visokim udjelom zasićenih masti. Brojni nutricionisti savjetuju dodavanje breskve u prehranu jer su odlične za održavanje razine kolesterola pod kontrolom. Imaju malo zasićenih masnoća i izvrstan su izvor vlakana.
Topiva vlakna vežu se na kolesterol u probavnom traktu i sprječavaju apsorpciju u krvotok. To smanjuje količinu kolesterola dostupnog tijelu za korištenje ili skladištenje. Ista vlakna mogu povećati izlučivanje žučnih kiselina koje nastaju iz kolesterola u jetri i važne su za probavu, a kad se vlakna vežu na žučne kiseline u crijevima, potiču njihovu eliminaciju iz tijela. To potiče jetru da koristiti više kolesterola za proizvodnju novih žučnih kiselina i tako smanjuje ukupnu razinu kolesterola, piše Ljepotraizdravlje.hr
Također, stručnjaci su otkrili da fenolni sastojci prisutni u koštunjičavom voću pokazuju protuupalna, protudijabetička svojstva kao i učinke protiv debljine u različitim staničnim linijama, a mogu smanjiti i oksidaciju lošeg kolesterola.
Plod i sok se ne preporučuju dijabetičarima i osobama osjetljivima na alergije. Prskane mogu izazvati alergiju bez obzira na pranje.
FOTO: Podravski list