Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Popularno ljetno voće odlično je za snižavanje kolesterola

Breskva je jedna od najpopularnijih ljetnih voćki u kojoj mnogi pronalaze osvježenje tokom vrućih dana, no jeste li znali da je i jako zdrava? Breskva je prepuna beta-karotena koji ljudsko tijelo pretvara u vitamin A, C, K i vitamine iz skupine B, ali i razne minerale kao što su kalcij, kalij, magnezij, mangan, željezo, cink i bakar.

Visoke razine lošeg kolesterola mogu biti vrlo opasne. Utječu na stvaranje plaka u krvnim žilama čime se ograničava protok krvi, a to može dovesti do srčanog i moždanog udara. Glavni razlog visoke razine lošeg kolesterola u krvi je neadekvatna prehrana s visokim udjelom zasićenih masti. Brojni nutricionisti savjetuju dodavanje breskve u prehranu jer su odlične za održavanje razine kolesterola pod kontrolom. Imaju malo zasićenih masnoća i izvrstan su izvor vlakana.

Topiva vlakna vežu se na kolesterol u probavnom traktu i sprječavaju apsorpciju u krvotok. To smanjuje količinu kolesterola dostupnog tijelu za korištenje ili skladištenje. Ista vlakna mogu povećati izlučivanje žučnih kiselina koje nastaju iz kolesterola u jetri i važne su za probavu, a kad se vlakna vežu na žučne kiseline u crijevima, potiču njihovu eliminaciju iz tijela. To potiče jetru da koristiti više kolesterola za proizvodnju novih žučnih kiselina i tako smanjuje ukupnu razinu kolesterola, piše Ljepotraizdravlje.hr

Također, stručnjaci su otkrili da fenolni sastojci prisutni u koštunjičavom voću pokazuju protuupalna, protudijabetička svojstva kao i učinke protiv debljine u različitim staničnim linijama, a mogu smanjiti i oksidaciju lošeg kolesterola.

Plod i sok se ne preporučuju dijabetičarima i osobama osjetljivima na alergije. Prskane mogu izazvati alergiju bez obzira na pranje.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati