Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
otpad koji odvajamo po kućama tamo bi se trebao dodatno selektirati i prerađivati

Pored reciklažnog dvorišta u Herešinu gradit će se moderna sortirnica otpada?

Uz dva reciklažna dvorišta, kompostanu i reciklažu građevinskog otpada, Koprivnica bi uskoro mogla dobiti i sortirnicu za odvojeno prikupljanje otpada. Otkriveno je to u gradskim aktima, gdje piše da se ide u izmjene projektne dokumentacije te izradu projektne prijave za izgradnju sortirnice, koja će se nalaziti u Herešinu, u neposrednoj blizini reciklažnog dvorišta. Planovi o sortirnici, kažu nam u Gradu, nisu novost, ranije su se s istim projektom prijavljivali na državni natječaj, no kako nisu prošli, uskoro im se otvara nova mogućnost.

Ovaj put ništa ne žele prepustiti slučaju i poduzimaju sve korake kako bi natječaj spremno dočekali i dobili sufinanciranje u iznosu od 70% vrijednosti projekta. Tako nam je poručio gradski pročelnik Tomislav Golubić, koji nam je pojasnio da bi se papir, plastika, staklo i sve ostalo što se tamo prikuplja odvojeno, mimo mješovitog otpada koji odlazi na Piškornicu, dodatno sortiralo na dio koji se kasnije može opet staviti u uporabu.

– To bi postrojenje bilo moderno opremljeno, imalo bi kapacitet za prihvat i sortiranje kompletnog odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, a doprinijelo bi smanjenju odlaganja otpada na odlagalište i povećanju ukupno recikliranog otpada. Cilj sortiranja je dobivanje što čišćih i kvalitetnijih frakcija otpada te uklanjanje nečistoća uslijed (ne)namjernih pogrešaka građana koji (ne)savjesno razdvajaju otpad, odnosno dobivanje što je moguće kvalitetnijih frakcija plastike, papira, kartona i metala – pojasnio je Golubić. Drugim riječima, otpad koji kod kuće selektiramo i bacamo u kante u sortirnici bi se dodatno selektirao, s ciljem da se dobije što više toga za reciklažu i ponovno korištenje.

– Dodatno bi se odstranjivale nečistoće kojih u odvojeno sakupljenom otpadu uvijek ima, a popravile bi se i nenamjerne greške u sortiranju koje su napravili građani. Plastični materijali dodatno bi se razdvojili po vrstama, papir bi se odvojio od kartona i tako dalje. Uglavnom, dobili bismo dovoljno čistu sirovinu za daljnju preradu – istaknuo je pročelnik Golubić. Kad će se i hoće li se uopće krenuti u realizaciju projekta ovisi isključivo o tome hoće li se dobiti državni novac ili ne, jer da se samostalno ide u tako nešto, kaže Golubić, bilo bi preskupo. Ipak, nadaju se pozitivnom odgovoru iz više razloga, a jedan je svakako i optimizacija poslovanja.

– Prije nekoliko godina plastiku koju si sakupio mogao si prodati, danas više ne možeš, već moraš platiti nekome da ti je uzme, s time da su troškovi rasli. Cijena je danas, ako se ne varam, 160 eura po toni, a najavljeno je da od polovice godine sve ide gore, točnije na 260 eura po toni. Dakle, poskupljenje nije malo pa bismo mi radije to sortirali, nakon čega bismo nešto mogli i prodati. Automatski bismo smanjili troškove komunalnom poduzeću, a samim time i građanima. Sve u svemu, samo zbrinjavanje plastike jako je veliki trošak i voljeli bismo izgraditi tu sortirnicu, jer bismo od nje imali višestruke koristi – poručio je za kraj Golubić. Kako doznajemo, nova sortirnica ne bi bila odmah pored reciklažnog dvorišta, odnosno uz put koji vodi prema Peterancu, već iza nje, u blizini pristupne ceste koja će se graditi između Herešina i Peteranske ceste. No kako smo rekli, sve su to zasad samo planovi, dalek je još put do realizacije…

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Izbio požar u obiteljskoj kući, dječak spriječio katastrofu

POKAZNA VJEŽBA

FOTO Djeca pokazala svoje vatrogasne vještine

podravsko naselje dobilo svoj prvi suvenir

VIDEO Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Težak sudar dvaju kombija. Dvije osobe prevezene u bolnicu

NA AUTOCESTI KOD ZAGREBA STRADAO 37-GODIŠNJAK IZ PODRAVINE, LIJEČNICI MU AMPUTIRALI NOGU

Otac stradalog Kloštrana: “Otpeljao mi je zdravog sina, a vratio invalida”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati