Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
pazite na udaljenost

Posadite pored paprike neku od ovih biljaka i plodova će biti na sve strane

Paprika je povrće, odnosno biljka koja je dosta osjetljiva na ostale biljke koje rastu u njenoj blizini tako da to dosta može utjecati na urod. Dobrim izborom susjeda možete osigurati zdravu biljku s dobrim prinosom, a istovremeno uzgajati još biljaka. To je dosta važno jer ako niste znali, biljke se međusobno štite od štetnika i bolesti i pospješuju jedna drugoj rast i okus plodova.

Prvi na popisu su češnjak i crveni luk, a osim što su dobri susjedi ove kulture su odlične za pripremanje otopina koje djeluju kao zaštitna sredstva i biostimulatori. Oni iskusni vrtlari znaju za dobrobiti uzgoja ljekovitog, ukrasnog i začinskog bilja na papriku, a prednost daju bosiljku, nevenu, dragoljubu, petunijama, korijandru, peršinu, luku vlašcu, kamilici, mažuranu, origanu, timijanu, koprivi, maslačku.

Bosiljak mirisom tjera komarce i muhe, a kad je pored ljutih paprika, djeluje na okus i aromu ploda, jer postaju intenzivniji. Korijandar pak privlači korisne insekte, poput bubamara i štiti od lisnih ušiju.. piše Agroklub.com Od povrća se kraj paprike sad sade rotkvice, špinat, zelena salata i mrkva koja svojim mirisom odbija štetnike dok u stakleniku dobro rastu pored rajčica i patlidžana. Razlika je što rajčica traži češća provjetravanja, pazite na razmak, osigurajte dovoljno zalijevanja i dobru prihranu.

Svakako treba voditi računa i o međusobnoj udaljenosti jer pregust usjev će na paprike djelovati loše, umanjiti prinos, stvoriti uvjete za pojavu bolesti i napad štetnika…

FOTO: Podravski list/ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

POSLA IMA I U PODRAVINI I PRIGORJU

Poznati trgovački lanac traži preko 300 radnika! Posla ima i za umirovljenike

SAVJETI

Ne bacajte peteljke od paprike, nećete vjerovati za što vam mogu poslužiti

Podravka zapošljava

Prehrambeni gigant traži radnike za rad u svojoj tvornici. Škola i iskustvo nebitni

uspješna sezona

Lidl će svim zaposlenicima idući tjedan isplatiti nagradu

TRADICIJA SE NASTAVLJA

Sprema se veliki susret umirovljenika i obljetničara Podravke

Članovi udruge Matica umirovljenika iz Kloštra Podravskog iznimno su aktivni

FOTO Umirovljenici pripremali langoše pa ih potom dostavili nemoćnim i nepokretnim kolegama

Upišite pojam koji želite pretraživati