Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VRT

Posadite pored rajčice neku od ovih biljaka i preukusnih plodova će biti na sve strane

Rajčica je povrće koje se uzgaja u plastenicima, staklenicima i na polju. Za rast i razvoj traži dosta svjetlosti, a tokom jeseni i zime imamo nepovoljne uvjete za uzgoj rajčice u zaštićenim prostorima. Pored svake sadnice rajčice poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka, a ukoliko redovito berete vrhove bosiljaka, razgranat će se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet.

Prema iskustvima brojnih vrtlara i poznata ljekovita biljka neven djeluje na rajčicu kao prirodna zaštita i pospješuje njegov ured. Također i češnjak je dobar za rajčicu jer odbija crvenog pauka odnosno koprivinu grinju. Osim toga, nije loše pored rajčice saditi i niski grah ili crni azuki-grah jer grahorice fiksiraju dušik u tlu i čine ga dostupnim korijenju rajčice te tako služe kao prirodno gnojivo.

S druge strane, visoki grah i grašak ipak ne treba saditi kraj rajčice jer se može zaplesti oko njega i zagušiti ga dok mrkva povoljno djeluje na rajčicu, ali posađena ispod njega stvorit će sitnije korijenje. Za rajčicu su najlošiji krumpir, krastavci i komorač jer izlučevine njihovog korijenja negativno djeluju na rast.

Rajčica je podložna sličnim bolestima kao krumpir i kukuruz, zato bi te biljke trebalo saditi dalje. Rajčicu ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke bore za hranjive tvari. Međutim, ispod rajčice dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, korabicu, rotkvu, peršin, poriluk ili kupusnjače jer se tako iskorištava prostor oko rajčice koja raste u visinu.

Spomenimo i da bi bilo dobro obratiti pažnju na to da rajčica zahtijeva dobru cirkulaciju zraka pa kada birate mjesto, odaberite svijetlo i prozračno mjesto. Kad sadite rajčicu ostavite dovoljno mjesta između biljaka, kako bi imao što bolji dotok zraka. Ako želite da imati posebno ukusnu rajčicu, u blizini zasadite i peršin.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravka i koprivnički mališani udružili snage

FOTO/VIDEO Učenici naučili o prednostima limenki kao ambalaže te iz njih napravili mala umjetnička djela

MLADA SKUPINA DJELUJE TEK DVIJE GODINE

Kadeti Animadora iz Bjelovara se vratili s najsjajnijim odličjem u kategoriji fitness plesa

Ruho naše najljepše II

FOTO Mnogobrojni posjetitelji uživali u reviji prekrasnih narodnih nošnji

Čak 70 uzoraka nagrađeno zlatom, tri visokim zlatom

FOTO Chardonnay Bože Divjačka apsolutni je šampion 41. izložbe vina u Đurđevcu

Đurđevački proljetni sajam

FOTO/VIDEO Brojni nastupi mališana, na trgu se pecaju šarani i peku na rašljama

PEVEX IMA VELIKE POPUSTE

Keramika, sanitarije, stolarija i podne obloge sniženi od 15% do 25%


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati