Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SAVJETI

Posadite pored rajčice neku od ovih biljaka i urod će se poduplati

Rajčica je povrće koje se uzgaja u plastenicima, staklenicima i na polju. Za rast i razvoj traži dosta svjetlosti. Pored svake sadnice rajčice dobro je posaditi tri sadnice bosiljka, a ukoliko redovito berete njegove vrhove, razgranat će se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet. Prema iskustvima brojnih vrtlara i poznata ljekovita biljka neven djeluje na rajčicu kao prirodna zaštita i pospješuje njegov ured. Također i češnjak je dobar za rajčicu jer odbija crvenog pauka odnosno koprivinu grinju. Osim toga, nije loše pored rajčice saditi i niski grah ili crni azuki-grah jer grahorice fiksiraju dušik u tlu i čine ga dostupnim korijenju rajčice te tako služe kao prirodno gnojivo.

S druge strane, visoki grah i grašak ipak ne treba saditi kraj rajčice jer se može zaplesti oko njega i zagušiti ga dok mrkva povoljno djeluje na rajčicu, ali posađena ispod njega stvorit će sitnije korijenje. Za rajčicu su najlošiji krumpir, krastavci i komorač jer izlučevine njihovog korijenja negativno djeluju na rast. Rajčica je podložna sličnim bolestima kao krumpir i kukuruz, zato bi te biljke trebalo saditi dalje. Rajčicu ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke bore za hranjive tvari. Međutim, ispod rajčice dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, korabicu, rotkvu, peršin, poriluk ili kupusnjače jer se tako iskorištava prostor oko rajčice koja raste u visinu.

Spomenimo i da bi bilo dobro obratiti pažnju na to da rajčica zahtijeva dobru cirkulaciju zraka pa kada birate mjesto, odaberite svijetlo i prozračno mjesto. Kad sadite rajčicu ostavite dovoljno mjesta između biljaka, kako bi imao što bolji dotok zraka. Ako želite da imati posebno ukusnu rajčicu, u blizini zasadite i peršin.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila

DIO TUĐMANOVE ULICE I DALJE JE BEZ ASFALTA

Rupe se ne zatrpavaju zbog pojedinaca koji divljaju automobilima


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati