Poseban orguljaš za posebne orgulje: Svirati sam počeo sasvim slučajno

U župnoj crkvi Rastanka svetih apostola u Novigradu Podravskom restaurirane su orgulje stare čak 126 godina, a ove nedjelje u 18 sati svečani će kolaudacijski koncert prirediti Marko Đurakić. Ovo je bila prva prava restauracija orgulja nakon skoro 100 godina, a sva potrebna sredstva, više od 50.000 kuna, osigurala je Općina Novigrad Podravski.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Već sedam godina imamo orguljaša, našeg umirovljenog policajaca Željka Šeničara, a kako bi i liturgijsko pjevanje na svečanim svetim misama imalo što kvalitetniju glazbenu podlogu, odlučili smo restaurirati orgulje – kaže Zdravko Brljek – Brčo, načelnik Općine Novigrad Podravski.

Nisu posebne samo orgulje u crkvi, nego i orguljaš Željko Šeničar jer nije školovani glazbenik i počeo ih je svirati prije sedam godina sasvim slučajno, na nagovor župnika Ljubana Škrabe. S notama je, kaže on, dodira ima samo u osnovnoj školi na satima glazbenog, a sad je liturgijsko pjevanje u Novigradu Podravskom bez njega nezamislivo. 

– Kao da je župnik osjetio da u sebi imam „žicu“ za orgulje. On zna, uz gitaru, svirati i orgulje pa mi je pokazao neke osnove i vrlo brzo sam naučio svirati. Sad već sedam godina sviram orgulje pa me posebno veseli što su restaurirane i što će u ovoj godini na njima, osim Marka Đurakića, svirati i drugi vrhunski orguljaši. Za njih sam amater i meni puno znači to što ću imati priliku uživo vidjeti kako oni sviraju – priča nam Željko Šeničar.        

Svaki dan, dodaje on, vježba na orguljama jer je to od velikae važnosti i u očuvanju samog instrumenta. Zahvaljujući restauraciji orgulje su sad kao nove pa Željko uživa u svom hobiju.

– Jamstvo na izvedene radove je deset godina i sad smo jedno duže vrijeme bezbrižni s kvalitetom zvuka naših orgulja – zaključio je Željko Šeničar.

FOTO I VIDEO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI