Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poslodavci od listopada mogu isplatiti znatno više neoporezivih dodataka na plaću!

Vlada je u sklopu mjera koje bi trebale ublažiti posljedice inflacije i rast cijenea, između ostalog, donijela mjeru koja bi mogla biti zanimljiva kako poslodavcima, tako i zaposlenicima. Naime od 1. listopada, dakle, na plaći za listopad poslodavcima su dodatno otvorene ruke za isplatu neoporezivih primitaka na plaću.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o porezu na dohodak objavljen je u Narodnim novinama što je omogućilo poslodavcima da mogu, i kako smo spomenuli, od 1. listopada 2022. godine zaposlenicima isplaćivati povećane neoporezive primitke. U Pravilniku su objavljeni novi iznosi, čiji je godišnji cenzus povećan. Tako se sad može isplatiti neoporeziva prigodna nagrada bozićnica, regres i slično u iznosu od 5000 kuna. Također, povećana je i svota koja se godišnje može isplatiti za radne rezultate i ona sad iznosi 7500 kuna. S 5000  na 6000 kuna povećana je naknada za prehranu.

Također, neoporeziva je i otpremnina za odlazak u mirovinu do svote od 10.000 kuna. Također, poslodavac može isplatiti i dar djetetu do 15. godine starosti i to u iznosu od 1000 kao i dar u naravi za istu svotu.

Isto tako, važno je napomenuti da poslodavci mogu do kraja 2022. isplatiti razliku do nove neoporezive svote, odnosno ukupni iznos primitka određen na godišnjoj razini po radniku. Tako vam poslodavac, ako želi, može isplatiti u tri mjeseca svu razliku ili cijeli iznos, ako dosad nije uplaćivao dodatke, na godišnjoj razini koja se stvorila novim propisima, tako da ova pravila vrijede i retrogradno. Isto tako, naknada za korištenje privatnog automobila u službene svrhe od 1. listopada iznosi tri kune po kilometru.

Promjenom pravilnika također je određeno da se od 1. siječnja 2023. mijenja   način određivanja neoporezive naknade za prehranu. Neoporezivi iznosi više neće biti određeni na godišnjoj, nego na mjesečnoj razini i iznosit će 500 kuna mjesečno u novcu odnosno 1000 kuna mjesečno ako se prehrana omogućava na temelju vjerodostojnih isprava, dakle ako poslodavac o svom trošku nabavlja hranu za svoje zaposlenike.

Pritom će se moći odjednom neoporezivo isplatiti odnosno omogućiti primitak za više propuštenih mjeseci istog poreznog razdoblja, tj. moći se isplatiti za mjesece unatrag, ali više ne unaprijed. Podsjetimo, svi ovi primici su neoporezivi i ne stvaraju dodatni trošak poslodavcu kroz namete i davanja. Dakle, trošak poslodavca je točno toliko koliko vam isplati. S druge strane, ovi primici ne ulaze u dohodak i budući da kod njih nema davanja, ne ulaze u prosjek plaće kod izračunavanja mirovine, dok neke banke ne uzimaju te primitke u obzir kod odobravanja visine kreditnog zaduženja. Stoga, ovdje se ne radi o klasičnoj povišici, već drugoj najboljoj alternativi.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI