Poslovne žene govorile o teškoćama u radu za vrijeme pandemije

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Koprivnica i Kluba poslovnih žena Alfa održana je konferencija ‘Covid kriza – novi mindset’ na kojoj je raspravljano o iskustvima poduzetnica tijekom pandemije koronavirusa te načinima na koji su se nosile s globalnom krizom.

Uvodnim su se riječima nazočnima obratile viša stručna savjetnica HGK Renata Lohajner, predsjednica Kluba poslovnih žena Alfa Sanja Pernjak inače vlasnica tvrtke Papirus računovodstvo, članica Uprave Podravke i predsjednica Udruženja prehrambene industrije HGK Ljiljana Šapina, zamjenik župana Ratimir Ljubić te gradonačelnik Mišel Jakšić.

-Na nivou Europske unije pa tako i Hrvatske, počelo se sve više pričati o tome koliko žena ima na upravljačkim funkcijama, koliko ih ima na izbornim listama te koliko su žene plaćene za iste poslove na istim mjestima kao i muškarci. Zahvaljujući svima vama, potrebno je ovakve stvari vratiti u raspravu, u jedan puno širi diskurs, jer je jednostavno neprihvatljivo i neshvatljivo da u 21. stoljeću raspravljamo o temeljnim pravima žena – poručio je prisutnim poduzetnicama gradonačelnik Jakšić.

Također, naglašena je važnost međusobne podrške koja se posebno važnom pokazala u vrijeme pandemije. 

-Žene su vrlo dobre liderice, između ostaloga, izrazito vode računa o odnosima u tvrtki i važno im je poslovanje cijele organizacije. I mislim da je u tom dijelu odradio taj njihov majnset, taj način razmišljanja u kojem one plivaju ko ribice u vodi i usredotočene su na svoj cilj, pa uspjeh ne izostaje – istaknula je predsjednica Alfi, Sanja Pernjak.

Zrinka Petrovčić, direktorica koprivničke tvrtke Silens koja se bavi proizvodnjom obuće kazala je kako je pandemija za sobom povukla probleme s uvozom materijala i storniravanjem narudžbi.

-Jer ljudi su radili od kuće i nisu se kupovale cipele, ali uspjeli smo nekako uz pomoć države i drugih kupaca koje smo potražili. Počeli smo tada raditi i maske i borili smo se na sve moguće načine, s tim da je naša tvrtka u to vrijeme imala još jedan veliki problem, a to je da nam je otkazan ugovor o najmu i morali smo se preseliti u roku tri mjeseca, pa je trebalo brzo naći drugi prostor i izgraditi ga, tak da stvarno nije bilo lagano. Ali, borila sam se da stotinjak obitelji ne ostane bez primanja i to je zapravo bio najteži dio – istaknula je Petrovčić.

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić čestitao je svim poduzetnicama na hrabrosti i ustrajnosti u vrlo teškim okolnostima koje je u posljednje dvije godine obilježilo sve društvene segmente.

-Posebno se to osjetilo u gospodarskom sektoru u kojem žene, iako su manje zastupljene od muškaraca, postižu sjajne rezultate. Ponosni smo što žene unatoč velikim naporima i stresovima uspijevaju uskladiti poslovne i obiteljske obaveze i na tome im i ja odajem priznanje – kazao je Ljubić poručivši da će Županija i dalje kroz partnerski odnos podržavati sve poduzetničke inicijative.

Nakon što je profesorica psihologije Ljiljana Drenški Cvrtila održala predavanje na temu mentalnog zdravlja u izazovnim vremenima, uslijedila je panel rasprava nazvana ‘Kako je Covid pandemija utjecala na nas?’. Svoja su iskustva pritom razmijenile Zrinka Petrovčić, direktorica tvrtke Silens, Ivana Dergez, direktorica Dergeza Branka Kolarić-Medved, direktorica Slatkih delicija, Dragica Polančec Fodor, liječnica obiteljske medicine, Ana Špoljar, vlasnica salona vjenčanica Ana, Martina Tomac-Rojčević, vlasnica obrta za poduku Animador koja se javila putem videopriloga te Jadranka Lakuš koja je moderirala panelom.

Foto i video: Karlo Eisenbeisser

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI