Postavite granice, budite model ponašanja, slušajte svoju djecu…

Sve veći broj roditelja u današnje vrijeme ima problem s disciplinom djeteta. Kažu kako njihovo dijete ne sluša, nije odgovorno, ne surađuje, nije samostalno ili pak nema poštovanja za druge. Kako disciplinirati dijete i olakšati svakodnevno funkcioniranje i sebi i djetetu?

Postavljanje granica i usmjeravanje djece  odnosi se na postavljanje i poštivanje standarda prikladnog ponašanja, definiranje nedoličnog ponašanja te pružanje dobrog primjera djeci. Djeci su potrebne granice i usmjeravanje radi vlastite sigurnosti i razvitka vlastitih vrijednosti.

Potičite razvoj samodiscipline kod svog djeteta – Dobra disciplina ključ je koji podržava učenje i obrazovanje koje naša djeca trebaju. Djeca su bolji učenici ako preuzmu odgovornost za svoj uspjeh u školi.
Budite model ponašanja svojoj djeci – Ponašajte se onako kako želite da se vaša djeca ponašaju jer djeca uče promatrajući svoje roditelje. Ako roditelji lažu, vrijeđaju druge, psuju i upotrebljavaju nasilje, i djeca će se tako ponašati. Nemojte djeci govoriti da nešto ne čine, a da to pritom sami činite.Slušajte svoju djecu – Koliko dobro zaista poznajete svoje dijete? Kada ste zadnji puta opušteni sjeli pored svoga djeteta i zapitali ga što ga čini sretnim? Što ga rastužuje? Svakoga dana posvetite barem nekoliko minuta razgovarajući i slušajući svoje dijete.
Nagradite i pohvalite dobro ponašanje – Uvijek se sjetite pohvaliti napore vašeg djeteta, ako dobije dobru ocjenu iz predmeta koji mu nije omiljen, ako je dijete neuredno, pohvalite ga kada pospremi iza sebe i sl. Na ovaj ćete način najlakše potkrijepiti poželjna ponašanja koja želite da vaše dijete usvoji.
Dopustite djetetu da sudjeluje u kreiranju pravila – Ako dijete vjeruje da je sudjelovalo u postavljanju pravila i granica primjerenog ponašanja, u većoj će se mjeri njih i pridržavati. (pl)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI