MISLI NA ZDRAVLJE

Povrće koje mnogi ne žele jesti ima snažno antikancerogeno djelovanje! Kilogram košta manje od dva eura…

U eri sve veće brige o zdravlju i pravilnoj prehrani, cvjetača sve češće zauzima centralno mjesto na tanjurima diljem svijeta. Iako se na prvi pogled može doimati kao jednostavno, čak i pomalo dosadno povrće, brojna istraživanja, osobito ona iz SAD-a, Velike Britanije i Japana, potvrđuju da je riječ o iznimno nutritivno bogatoj namirnici s nizom zdravstvenih koristi.

Cvjetača je članica porodice kupusnjača, skupine povrća poznate po visokom sadržaju fitokemikalija koje imaju snažna protuupalna i antioksidativna svojstva. Jedna šalica kuhane cvjetače sadrži tek oko 25 kalorija, ali je izuzetno bogata vitaminom C, vitaminom K, folatom, vlaknima i kolinom. Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), redovita konzumacija povrća bogatog vitaminom C povezana je sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, moždani udar i određene vrste raka.

Posebno se ističe sulforafan, biljna tvar koja se nalazi u cvjetači i drugim vrstama kupusnjača, a za koju istraživanja sa sveučilišta Johns Hopkins pokazuju da može pomoći u detoksikaciji tijela te čak usporiti rast stanica raka. Sulforafan također potiče funkciju jetre i štiti DNK od oksidativnog stresa, što ga čini ključnim saveznikom u borbi protiv starenja.

Osim toga, cvjetača je odličan izvor prehrambenih vlakana, koja potiču probavu i održavaju zdravlje crijeva. Istraživanja provedena u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazala su kako prehrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, pretilosti i kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, cvjetača ne uzrokuje nagle skokove šećera u krvi, zbog čega je posebno pogodna za osobe s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom.

Zanimljivo je i to da cvjetača sadrži kolin, nutrijent važan za rad mozga i razvoj memorije. Studije sa Sveučilišta u Bostonu sugeriraju da nedostatak kolina može dovesti do kognitivnog pada, a njegovo uključivanje u prehranu, putem namirnica poput cvjetače, može pozitivno utjecati na zdravlje mozga, osobito kod starijih osoba.

FOTO ilustacija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Za produženi vikend evidentirano 182 prekršaja

Alkoholni rekorder vikenda “operirao” quadom po Prigorju

Povijesni dan za Ludbreg i mobilnost građana

Ludbrežani od danas imaju gradski javni prijevoz

POKRENUT INVESTICIJSKI CIKLUS

Podravka nabavlja traktore i radne strojeve za 33 milijuna eura