MISLI NA ZDRAVLJE

Povrće koje mnogi ne žele jesti ima snažno antikancerogeno djelovanje! Kilogram košta manje od dva eura…

U eri sve veće brige o zdravlju i pravilnoj prehrani, cvjetača sve češće zauzima centralno mjesto na tanjurima diljem svijeta. Iako se na prvi pogled može doimati kao jednostavno, čak i pomalo dosadno povrće, brojna istraživanja, osobito ona iz SAD-a, Velike Britanije i Japana, potvrđuju da je riječ o iznimno nutritivno bogatoj namirnici s nizom zdravstvenih koristi.

Cvjetača je članica porodice kupusnjača, skupine povrća poznate po visokom sadržaju fitokemikalija koje imaju snažna protuupalna i antioksidativna svojstva. Jedna šalica kuhane cvjetače sadrži tek oko 25 kalorija, ali je izuzetno bogata vitaminom C, vitaminom K, folatom, vlaknima i kolinom. Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), redovita konzumacija povrća bogatog vitaminom C povezana je sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, moždani udar i određene vrste raka.

Posebno se ističe sulforafan, biljna tvar koja se nalazi u cvjetači i drugim vrstama kupusnjača, a za koju istraživanja sa sveučilišta Johns Hopkins pokazuju da može pomoći u detoksikaciji tijela te čak usporiti rast stanica raka. Sulforafan također potiče funkciju jetre i štiti DNK od oksidativnog stresa, što ga čini ključnim saveznikom u borbi protiv starenja.

Osim toga, cvjetača je odličan izvor prehrambenih vlakana, koja potiču probavu i održavaju zdravlje crijeva. Istraživanja provedena u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazala su kako prehrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, pretilosti i kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, cvjetača ne uzrokuje nagle skokove šećera u krvi, zbog čega je posebno pogodna za osobe s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom.

Zanimljivo je i to da cvjetača sadrži kolin, nutrijent važan za rad mozga i razvoj memorije. Studije sa Sveučilišta u Bostonu sugeriraju da nedostatak kolina može dovesti do kognitivnog pada, a njegovo uključivanje u prehranu, putem namirnica poput cvjetače, može pozitivno utjecati na zdravlje mozga, osobito kod starijih osoba.

FOTO ilustacija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Misli na zdravlje

Evo koliko puta dnevno je najzdravije jesti

Upravo stigla obavijest

Bolnica zbog gripe ograničila posjete na jednu osobu dnevno uz nošenje maske

OBAVIJEST TRGOVAČKOG LANCA

Plodine iz prodaje povlače popularnu namirnicu i vraćaju kupcima novac