Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poznato lice s koprivničke tržnice otvoreno za Podravski: Moj život sa Sjögrenom!

Anita Harambašić, vlasnica obrta Pušlek, poznato je lice s koprivničke Gradske tržnice, gdje prodaje svoje jedinstvene i kreativne aranžmane od suhog cvijeća. No, manje je poznato da godinama boluje od Sjögrenova sindroma, autoimune bolesti zbog koje joj je svakodnevne obveze mnogo teže obavljati nego zdravim ljudima. No, ona ne očajava, već se trudi živjeti kao i svi ostali usprkos neugodnim simptomima koje bolest nosi sa sobom.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Za sve što želim napraviti trebam triput više energije nego prije. Otprilike kao da istovremeno pritišćeš gas i kočnicu, a za svaki slučaj još zategneš i ručnu. Zaboravljam, gubim ravnotežu, ne vidim dobro, žedna sam, teško pričam, svaki mi zalogaj prisjeda, ponekad teško dišem, ne mogu se baviti tjelesnim aktivnostima – opisala je Anita samo dio simptoma svoje neizlječive bolesti koju prvenstveno karakterizira suhoća sluznica. A sve je počelo jednim običnim očnim pregledom prije više godina.

rpt

– Kako sam sjedila tu u svom prodajnom prostoru, primijetila sam da više ne vidim pročitati što piše na štandovima preko puta, sve mi je bilo poduplano. Nisam očekivala da se radi o nekakvoj upali niti nečem gorem. Srećom, došla sam na pregled k dr.Merc koja je odmah dala dijagnozu čim mi je pogledala oko – ispričala nam je Anita Harambašić.

Bolest može biti progresivna, no i ne mora jer kod nekoga i stagnira. No, ipak ima dvije faze. U prvoj fazi dolazi do otkazivanja žlijezda s vanjskim izlučivanjem: slinovnica, suznih žlijezda, znojnih i vaginalnih. U drugoj fazi počinju otkazivati i žlijezde s unutarnjim izlučivanjem, žuč, gušterača, nadbubrežna žlijezda, štitnjača.

– Da, čovjek dobro izgleda izvana, trudi se ne razmišljati o tome, ali uvijek te nešto koči. Nemaš više snage. I nema lijekova koji ti mogu pomoći. U jednom periodu bolesti u Zagrebu su me stavili na terapiju kortikosteroidima koja mi je više štetila nego koristila, pa sam od toga odustala. Poslije mi se javio reumatoidni artritis. Posao kojim se bavim je takav kakav je i moraš biti i na hladnoći i na vrućini, što mi teško pada. No, trenutno ne uzimam nikakve lijekove, osim onih protiv bolova kad više ne mogu izdržati – otkrila nam je Anita. Nekoć je kupovala skupe lijekove za oči u Njemačkoj, no prestala je jer joj nisu pomagali. Sada koristi tek one za ovlaživanje oka, usta i nosa.

– Moraš paziti na sve i prilagoditi svoj stil života onako kako možeš. Pomoći nema, cilj je zadržati stanje takvo kakvo jest – zaključila je Anita Harambašić.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

posljedica poplava

FOTO/VIDEO Kod Botova uklanjaju vagone koje je uništila Drava u nedavnoj poplavi

FOTO/VIDEO Otvoren skate park, ljubitelji adrenalina natječu se u izvođenju vratolomija

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO Tomo je operirao srce, kuk, bruh i koljeno: “Pomalo pijem domaće vino, a na zemlji radim od pete godine”

NAIVA U FOKUSU

FOTO Slikari preuzeli ključeve grada, počeli 30-ti Podravski motivi

Sakupljanje žira

Hrvatske šume imaju obavijest za sve građane koji žele dodatno zaraditi

Završili u kanalu

Dvije osobe teško ozlijeđene u padu s motocikla

Upišite pojam koji želite pretraživati