Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poznato lice s koprivničke tržnice otvoreno za Podravski: Moj život sa Sjögrenom!

Anita Harambašić, vlasnica obrta Pušlek, poznato je lice s koprivničke Gradske tržnice, gdje prodaje svoje jedinstvene i kreativne aranžmane od suhog cvijeća. No, manje je poznato da godinama boluje od Sjögrenova sindroma, autoimune bolesti zbog koje joj je svakodnevne obveze mnogo teže obavljati nego zdravim ljudima. No, ona ne očajava, već se trudi živjeti kao i svi ostali usprkos neugodnim simptomima koje bolest nosi sa sobom.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Za sve što želim napraviti trebam triput više energije nego prije. Otprilike kao da istovremeno pritišćeš gas i kočnicu, a za svaki slučaj još zategneš i ručnu. Zaboravljam, gubim ravnotežu, ne vidim dobro, žedna sam, teško pričam, svaki mi zalogaj prisjeda, ponekad teško dišem, ne mogu se baviti tjelesnim aktivnostima – opisala je Anita samo dio simptoma svoje neizlječive bolesti koju prvenstveno karakterizira suhoća sluznica. A sve je počelo jednim običnim očnim pregledom prije više godina.

rpt

– Kako sam sjedila tu u svom prodajnom prostoru, primijetila sam da više ne vidim pročitati što piše na štandovima preko puta, sve mi je bilo poduplano. Nisam očekivala da se radi o nekakvoj upali niti nečem gorem. Srećom, došla sam na pregled k dr.Merc koja je odmah dala dijagnozu čim mi je pogledala oko – ispričala nam je Anita Harambašić.

Bolest može biti progresivna, no i ne mora jer kod nekoga i stagnira. No, ipak ima dvije faze. U prvoj fazi dolazi do otkazivanja žlijezda s vanjskim izlučivanjem: slinovnica, suznih žlijezda, znojnih i vaginalnih. U drugoj fazi počinju otkazivati i žlijezde s unutarnjim izlučivanjem, žuč, gušterača, nadbubrežna žlijezda, štitnjača.

– Da, čovjek dobro izgleda izvana, trudi se ne razmišljati o tome, ali uvijek te nešto koči. Nemaš više snage. I nema lijekova koji ti mogu pomoći. U jednom periodu bolesti u Zagrebu su me stavili na terapiju kortikosteroidima koja mi je više štetila nego koristila, pa sam od toga odustala. Poslije mi se javio reumatoidni artritis. Posao kojim se bavim je takav kakav je i moraš biti i na hladnoći i na vrućini, što mi teško pada. No, trenutno ne uzimam nikakve lijekove, osim onih protiv bolova kad više ne mogu izdržati – otkrila nam je Anita. Nekoć je kupovala skupe lijekove za oči u Njemačkoj, no prestala je jer joj nisu pomagali. Sada koristi tek one za ovlaživanje oka, usta i nosa.

– Moraš paziti na sve i prilagoditi svoj stil života onako kako možeš. Pomoći nema, cilj je zadržati stanje takvo kakvo jest – zaključila je Anita Harambašić.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Posljedice nevremena

Grom udario u kuću nedaleko od Križevaca. Kod Ludbrega izazvao požar kosilice

Župan ističe da Općina Kalnik uopće nije uputila zahtjev za proglašenje prirodne nepogode tuče

Koren: “Kešer netočnim informacijama obmanjuje javnost i dovodi do krivih zaključaka”

GRADONAČELNIK JAKŠIĆ NA RKC-U NAJAVIO

Kroz godinu dana u Koprivnici će se početi graditi vanjski bazeni

VJERNICI HODOČASTILI OD MOLVI DO REKE

FOTO/VIDEO Uz pjesmu i molitvu propješačili 28 kilometara

zabili 12 komada

FOTO Slavenaši uveličali feštu u Ivancu, domaćine vodio legendarni Pavo Crnac

Održana Zlatna bućka Podravine

FOTO/VIDEO Ribiči iz Azila “nabućkali” soma teškog gotovo 30 kilograma


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati